Jak zrobić popularną maseczkę z drożdży?
Jak zrobić popularną maseczkę z drożdży?
Trądzik można spróbować zwalczać domowymi sposobami. Oczywiście mowa o trądziku dość łagodnym, nie wymagającym specjalnych leków ani terapii u dermatologa. Na zwykłe wypryski, które potrafią doskwierać do trzydziestki, przyda się maseczka z drożdży piekarskich, które można zakupić w każdym sklepie.Maseczka jest niedroga, łatwa do wykonania, a stosowana regularnie sprawia, że trądzik powoli znika.
Czego potrzeba?
Podstawą wykonania maseczki są odpowiednie składniki, które nietrudno zgromadzić. Wśród nich musi znaleźć się:
* 1/3 drożdży piekarskich,
* 2 łyżki mleka,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* 1 łyżeczka oliwy z oliwek (opcjonalnie).Krok pierwszy
Mleko podgrzać w niedużym rondelku. Nie może być gorące, żeby nie poparzyć skóry. Ma jedynie pozwolić gładko rozrobić drożdże.
Krok drugi
Ciepłe mleko przelać do miski albo szklanki. Pokruszyć do niego drożdże, dodać oliwę z oliwek oraz sok z cytryny, najlepiej świeżo wyciśnięty. Wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej papki, którą można nałożyć na skórę.Przed rozsmarowaniem jej na twarzy należy oczyścić skórę tonikiem i dopiero wtedy posmarować całość, omijając usta oraz oczy. Pozostawić na 15 minut, a następnie zmyć, na przemian zimną i ciepłą wodą.
Zalety maseczki drożdżowej
Choć może wydawać się to zaskakujące, maseczka drożdżowa ma wiele zalet ze względu na składniki, które posiadają w sobie drożdże. Są to liczne mikroelementy działając dobrze na całą skórę. Szczególnie ważna jest witamina B, która bywa rzadko dostarczana do skóry, a jest niezbędna do zapewnienia jej równowagi. Dodatkową zaletą drożdży są składniki mineralne, w tym: wapń, selen, chrom.Dodanie do maseczki mleka sprawia, że cera ma ładniejszy koloryt, a cytryny, że lepiej się regeneruje. Co więcej, maseczka działa oczyszczająco i wzmacniająco.