Jak zrobić pyszne gołąbki z ziemniaków?
Jak zrobić pyszne gołąbki z ziemniaków?
Nie jest koniecznością przygotowywanie gołąbków tylko z mięsem. Jest wiele innych składników, które można wykorzystać do zrobienia nadzienia. Z pewnością osoby nie przepadające za mięsem albo zadeklarowani wegetarianie będą woleli coś innego, mianowicie gołąbki z ziemniakami. Bardzo dobre, bardzo sycące i do zrobienia przez każdego, kto chce poświęcić gotowaniu trochę czasu.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby przygotować pyszne gołąbki, potrzebny będzie pełen zestaw dobrych, świeżych składników, czyli:
* 1 kapusta włoska,
* 10 ziemniaków,
* 2 cebule,
* śmietana,
* tłuszcz,
* pieprz,
* sól,
* vegeta.
Krok pierwszy
Kapustę umyć, podzielić na pojedyncze listki i ułożyć je w garnku. Środek kapusty pozostawić do dalszego wykorzystania. Liście zalać wodą, posolić i postawić garnek na piecu. Gotować 5 – 6 minut, aż będą miękkie. Cebulę obrać z łupinki, posiekać. Wrzucić na posmarowaną tłuszczem patelnię i przyrumienić.Po ugotowaniu liści odsączyć je, a następnie wyciąć twarde części, uważając, żeby nie podziurawić samych liści.
Krok drugi
Obrać 6 ziemniaków. Zetrzeć je na tarce i odsączyć z soku. Przełożyć do miski. Pozostałe ziemniaki ugotować, aż będą miękkie. Środek pozostały z kapusty poszatkować drobno ostrym nożem lub tarką o średnich oczkach..W jednej misce połączyć ze sobą ziemniaki, kapustę poszatkowaną, przyprawy oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać wszystko, tworząc gładką masę. Tak przygotowany farsz nakładać na ugotowane liście i zawijać.
Krok trzeci
Garnek nasmarować oliwą słonecznikową lub oliwą z oliwek. Wkładać do niej gotowe gołąbki, jeden po drugim, a następnie przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Po tym czasie danie zdjąć z ognia i od razu podawać. Najlepiej smakuje z sosem pomidorowym oraz lekką surówką. Smacznego!