Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić pyszne gołąbki z ziemniaków?

Opiekun artykułu: grzebinski
Wymagany czas: 50 min.
Jak zrobić pyszne gołąbki z ziemniaków?

Jak zrobić pyszne gołąbki z ziemniaków?

Nie jest koniecznością przygotowywanie gołąbków tylko z mięsem. Jest wiele innych składników, które można wykorzystać do zrobienia nadzienia. Z pewnością osoby nie przepadające za mięsem albo zadeklarowani wegetarianie będą woleli coś innego, mianowicie gołąbki z ziemniakami. Bardzo dobre, bardzo sycące i do zrobienia przez każdego, kto chce poświęcić gotowaniu trochę czasu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby przygotować pyszne gołąbki, potrzebny będzie pełen zestaw dobrych, świeżych składników, czyli:

    * 1 kapusta włoska,

    * 10 ziemniaków,

    * 2 cebule,

    * śmietana,

    * tłuszcz,

    * pieprz,

    * sól,

    * vegeta.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Kapustę umyć, podzielić na pojedyncze listki i ułożyć je w garnku. Środek kapusty pozostawić do dalszego wykorzystania. Liście zalać wodą, posolić i postawić garnek na piecu. Gotować 5 – 6 minut, aż będą miękkie. Cebulę obrać z łupinki, posiekać. Wrzucić na posmarowaną tłuszczem patelnię i przyrumienić.Po ugotowaniu liści odsączyć je, a następnie wyciąć twarde części, uważając, żeby nie podziurawić samych liści.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Obrać 6 ziemniaków. Zetrzeć je na tarce i odsączyć z soku. Przełożyć do miski. Pozostałe ziemniaki ugotować, aż będą miękkie. Środek pozostały z kapusty poszatkować drobno ostrym nożem lub tarką o średnich oczkach..W jednej misce połączyć ze sobą ziemniaki, kapustę poszatkowaną, przyprawy oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać wszystko, tworząc gładką masę. Tak przygotowany farsz nakładać na ugotowane liście i zawijać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Garnek nasmarować oliwą słonecznikową lub oliwą z oliwek. Wkładać do niej gotowe gołąbki, jeden po drugim, a następnie przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Po tym czasie danie zdjąć z ognia i od razu podawać. Najlepiej smakuje z sosem pomidorowym oraz lekką surówką. Smacznego!

Popularne tagi
  • zapiekanka z cukinią
  • rodzina
  • farsz do pierogów
  • przepis na kanapkę z grilla
  • pieprz
  • układ odpornościowy
  • makaron
  • pozytywne właściwości soi
  • sos indyjski
  • pierogi ze szpinakiem i fetą
  • naleśniki z truskawkami
  • garnek
  • szaszłyk
  • pieczone ziemniaki
  • pierogi
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising