Jak zrobić smaczną lemoniadę truskawkową?
Jak zrobić smaczną lemoniadę truskawkową?
Lemoniada może być przyrządzana na kilkanaście różnych sposobów. Jest to oczywiście zaleta, a nie utrudnienie, ponieważ codziennie można zrobić napój orzeźwiający o innym smaku. Takim smakiem, dość nietypowym jak na lemoniadę, są truskawki. Zaskoczony? Tak, można zrobić i można popijać lemoniadę truskawkową, która ma pyszny smak oraz bardzo ładny kolor.
Jakich składników potrzeba?
Żaby szybko i bez problemów stworzyć pyszny napój, niezbędne są świeże składniki spożywcze, wśród których powinny znaleźć się:
* 1 szklanka soku z cytryny,
* 1 szklanka truskawek,
* 2 szklanki wody gazowanej,
* 2 szklanki wody zwykłej,
* 1 łyżka skórki cytrynowej,
* liście mięty,
* kostki lodu.
Krok pierwszy
Przelać zwykłą wodę do rondelka. Dodać do niej cukier i postawić naczynie na piecu. Rozpocząć podgrzewanie na niewielkim ogniu, mieszając przez cały czas, aż do rozpuszczenia się specyfiku. Doprowadzić do zagotowania substancji, a następnie zmniejszyć płomień pod miksturą.
Krok drugi
Do wody z cukrem wlać sok z cytryny, najlepiej świeżo wyciśnięty, oraz wrzucić skórkę z cytryny, również świeżą. Zamieszać całość, po czym zdjąć z ognia. Przygotowaną miksturę odłożyć na bok, żeby całkowicie wystygła. Do dalszej obróbki powinna być zimna.
Krok trzeci
Truskawki dokładnie umyć i pozbawić szypułek. Posiekać na kawałki i wrzucić do blendera. Zmiksować na gładką papkę. Gdy osiągnie się taki efekt, wówczas dolać do niego wodę cytrynową i jeszcze raz zamieszać, na niewielkich obrotach. Całość włożyć do lodówki na 15 – 20 minut, do schłodzenia. Dolać wody mineralnej gazowanej i jeszcze raz zamieszać.Do dzbanka wsypać kostki lodu. Zalać je przygotowaną lemoniadą, wymieszać lekko, po czym całość ozdobić listkami mięty. Tak przyrządzony napój będzie smakował zachwycająco, a przede wszystkim orzeźwi w czasie upalnych dni.