Jak zrobić smaczne śledzie w oleju?
Jak zrobić smaczne śledzie w oleju?
Jak podać śledzie na wigilijny stół, aby smakowały doskonale? W oleju. Takie podanie poprawia smak ryby, podkreślając jej wyjątkowe walory smakowe. Jest to jedna z ulubionych potraw Polaków, z chęcią przygotowywana zarówno na święta, jak i na poranek po Sylwestrze, gdy marzy się o lekkiej przekąsce.
Niezbędne produkty spożywcze
Do przygotowania śledzi w oleju potrzebne będą bardzo dobre jakościowo składniki. Pomiędzy nimi powinno znaleźć się:
* 500 g płatów śledziowych,
* 400 ml oleju,
* 10 kulek ziela angielskiego,
* 5 liści laurowych,
* pieprz kolorowy (głównie czerwony).Pierwszy krok
Wszystkie śledzie bardzo dokładnie umyć w zimnej, bieżącej wodzie. Każdy płat odkładać do miseczki albo na sitko, żeby odsączyć resztki wody.Jeśli odsącza się je na sitku, przełożyć ryby do miski i zalać zimną wodą, tak aby przykryła wszystkie płaty.
Drugi krok
Wstawić śledzie do lodówki. Dokładnie co 2 godziny wylewać wodę, wymieniając ją na świeżą. Dzięki temu śledzie nie będą przesadnie słone. Po upływie 6 godzin wylać wodę i przepłukać śledzie po raz kolejny. Tym razem nie wstawiać ich ponownie do lodówki, lecz osuszyć papierowym ręcznikiem i przejść do dalszego działania.
Trzeci krok
Pokroić śledzie na kawałki. Wszystkie fragmenty przełożyć do średniej wielkości słoika. Dodać wszystkie przyprawy, a następnie zalać olejem. Zamieszać delikatnie, po czym zakręcić naczynie i wstawić do lodówki.Śledzie nadają się do jedzenia już po 6 – 7 godzinach, jednak żeby jeszcze bardziej zyskały na smaku, najlepiej przygotować je 1 – 2 dni przed planowanym podaniem.