Jakie jedzenie poprawia pamięć?
Jakie jedzenie poprawia pamięć?
Wiele mówi się o sprawności mózgu, o ćwiczeniu go i poprawianiu jakości jego pracy. Jednak wiele osób ignoruje fakt, że zdrowy mózg i dobra pamięć idą w parze z odpowiednią dietą. Im więcej jada się rzeczy, które są mu potrzebne do pracy, tym lepsza jest pamięć oraz koncentracja, która w znaczący sposób poprawia komfort życia. Na szczęście dobre dla pamięci składniki znajdują się w ogólnie lubianych produktach.
Pomidory
Im więcej pomidorów, tym lepiej. Jeżeli nie jest się na nie uczulonym, dobrze jest jeść przynajmniej jednego dziennie. Pomidory są źródłem bardzo dobrego przeciwutleniacza – likopenu – który ma zdolność rozbijania wolnych rodników. Są to szczególnie niebezpieczne związki ze względu na to, że niszczą komórki organizmu oraz zakończenia nerwowe w mózgu, a im ich mniej, tym gorsza pamięć, koncentracja, a w efekcie może pojawić się nawet choroba Alzheimera. Z tego powodu pomidor, który jest jednym z najbardziej dostępnych warzyw w sklepach, powinien być jadany często i w różnych postaciach, zarówno na kanapkach, jak i w sałatkach.
Brokuły
Nie są zbyt lubiane ze względu na zapach, jaki wydzielają w czasie gotowania. Dodatkowo, zielone warzywa często budzą nieufność konsumentów. Jednak do brokuła warto się przekonać z prostego powodu, zawiera on duże ilości witaminy K. Znana jest ona przede wszystkim jako witamina poprawiająca krzepliwość krwi i układ krążenia, jednak nadaje się również dla odżywiania mózgu i wspomagania pamięci. Dzieje się to przez wzgląd na to, że im lepsze krążenie, tym lepsze dotlenienie mózgu, jak również ze względu na to, że witamina K ma możliwość zwiększania potencjału umysłowego. Dzięki temu o wiele łatwiej przyswaja się wiedzę i nowe umiejętności.
Pieczywo pełnoziarniste
Wszystkie diety, niezależnie od tego, gdzie znalezione, czy w telewizji, w gazecie, czy w Internecie, naciskają na to, żeby zmienić pieczywo białe na pieczywo pełnoziarniste, które zawiera o wiele więcej składników odżywczych. Znajduje się w nim, poza dużą ilością błonnika, cały komplet niezbędnych witamin – B6, E, C. Witamina B6 wspomaga mózg i pomaga wchłaniać magnez oraz żelazo, które również znajdują się w takim pieczywie. Jeśli tych składników brakuje, wówczas pamięć znacząco się pogarsza. Dodatkowo w pieczywie pełnoziarnistym znajdują się węglowodany złożone, które w procesie trawienia zmieniane są na glukozę, która jest niezbędna dla procesów umysłowych. Tak podana glukoza jest lepsza niż cukier i cukierki, którymi czasami chce się wspomagać prace umysłowe.
Orzechy i pestki
Najbardziej znany sposób na wspomaganie pamięci – orzechy oraz różnego rodzaju pestki. Z pestek najlepiej wybierać pestki dyni, bogate w składniki mineralne. Są cenne i skuteczne na poprawę wszystkich funkcji umysłowych. Dzięki nim rozwijają się zakończenia nerwowe, a już istniejące pracują o wiele lepiej. Ich dobre działanie związane jest z zawartym w nich magnezem oraz witaminą E, która bardzo skutecznie wspiera pamięć. Dodatkowym efektem chrupania pestek i orzechów jest poprawienie stanu zębów, które chronione są przed próchnicą.