Które owoce są najzdrowsze?
Które owoce są najzdrowsze?
Każdy z nas wie, że bez owoców trudno o zdrowie. Są one przecież źródłem witamin i minerałów. Ich charakterystyczne właściwości antyoksydacyjne pozwalają nam chronić swój organizm przed starzeniem. Nie eliminując więc ze swojej diety owoców, chronimy się przed wieloma chorobami, dodajemy sobie energii, dbamy o prawidłową wagę i wygląd skóry. Które z owoców są najzdrowsze, dowiesz się z artykułu.
Banany i ananasy
Banany uznawane są za jedne z najzdrowszych owoców. Posiadają dużo wartości odżywczych. Zawierają cenny błonnik, witaminę C, potas i magnez. Potas to pierwiastek skutecznie obniżający ciśnienie krwi. Dzięki ananasom dostarczamy organizmowi oprócz witaminy C witaminę A, B oraz PP. Bromelina zawarta w ananasach jest enzymem, który zmniejsza ryzyko rozwoju komórek rakowych, wspomaga trawienie i przyspiesza gojenie się ran.
Jabłka
Jabłka ze względu na niski indeks glikemiczny są idealnym owocem dla cukrzyków. Zawierają błonnik, antyoksydanty, pektyny, magnez, potas, żelazo oraz witaminy A, C, P. Dzięki jedzeniu jabłek zmniejszamy ryzyko wystąpienia raka, udaru i wszelkich chorób serca.
Jagody, jeżyny i borówki
Są owocami, które zawierają bardzo dużą ilość antocyjanów o właściwościach leczniczych. Przeprowadzone badania wykazały, że ten naturalny barwnik ma pozytywny wpływ na wiele schorzeń i chorób. Chroni on układ krążenia, wątrobę, ma pozytywny wpływ na wzrok oraz ogranicza występowanie stanów zapalnych w organizmie. Oprócz antocyjanów jagody posiadają dużą ilość witaminy C, A i E. Oczyszczają organizm z toksyn i wolnych rodników. Jeżyny i borówki tak jak jagody zawierają antocyjany, stąd ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Czerwone winogrona
Te owoce można uznać za jedne z najzdrowszych dla ludzkiego organizmu z powodu przeciwutleniacza, jaki zawierają. Jest nim resweratrol. Obniża on ciśnienie krwi i ma znaczący wpływ na obniżenie ryzyka chorób serca. Ponadto zapobiega rozwojowi raka wielu organów.
Pomarańcze
Jak zapewne każdy wie, pomarańcze to źródło witaminy C. Niemniej jednak nie należy zapominać, że zawierają one również dużą ilość kwasu foliowego, istotnego w diecie kobiet ciężarnych. Pomarańcze to także beta-karoten i witamin z grupy B. Ponadto gdy obieramy pomarańcze, uwalniają się cenne olejki eteryczne. Specyficzny aromat pomarańczy wprawia w dobre samopoczucie, odpręża i działa przeciwdepresyjnie.
Awokado
Owoc awokado jest źródłem witaminy C i kwasu foliowego. Ponadto zawiera cenne tłuszcze jednonienasycone, dzięki którym obniża się poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Miąższem z awokado można zastąpić w tradycyjnej kuchni masło.