Kanapki-myszki – jak je przygotować?
Kanapki-myszki – jak je przygotować?
Urozmaicanie posiłków dzieciom to bardzo dobry sposób na skuszenie ich do jedzenia. Jeżeli ma się w domu niejadka lub po prostu chce się zrobić maluchowi przyjemność, zamiast zwykłego dania na kolację lub podwieczorek, warto zaproponować mu coś innego. Kanapeczki-myszki są nie tylko dobrym pomysłem, lecz są również łatwe do przygotowania. Oto przepis.
Zamiast ziaren pieprzu można użyć kawałków czarnych oliwek.
Potrzebne produkty spożywcze
Wykonanie kanapek wymaga przygotowania odpowiednich składników spożywczych, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:
* serki topione „trójkąty”,
* parówka,
* kapary,
* szczypiorek,
* pieprz czarny – ziarna,
* krakersy.Krok pierwszy
Z parówki usunąć folię, po czym ugotować ją w wodzie. Nie za długo, aby nie pękła. Gotową parówkę pokroić na plasterki. Odłożyć na bok.
Krok drugi
Krakersy ułożyć na talerzu. Można zdecydować się na okrągłe, prostokątne lub kwadratowe krakersy, wedle uznania. Na każdym z nich położyć serek topiony, wydobyty z otaczającego go papierka.
Krok trzeci
Z ziaren pieprzu zrobić myszkom oczy. Kapary przekroić na połówki i ułożyć je jako nosy. Od każdego noska powinny odchodzić również wąsy, wykonane z kawałków szczypiorku. Z plasterków parówki wykonać uszka, wbijając je delikatnie w serek.Tak przygotowane myszki można zaserwować dziecku, a nawet zjeść je razem z nim z największą przyjemnością.