Korzyści z jedzenia kiełków
Korzyści z jedzenia kiełków
Osoby zaangażowane w diety znają i jedzą kiełki, inne tylko słyszały o takiej możliwości i nie są do tego przekonane. Jednak warto jadać kiełki, niezależnie od tego, czy jest się na diecie, czy nie, ponieważ zawierają one dużo dobroczynnych składników. Włączenie ich do jadłospisu może uchronić przed chorobami i poprawić jakość funkcjonowania organizmu.
Bogactwo witamin
Kiełki to, jak sama nazwa wskazuje, dopiero kiełkujące rośliny. Ze względu na to posiadają wiele skoncentrowanych wartości odżywczych, które mają pomóc w rozwinięciu się dorosłego organizmu. Dzięki temu jedzenie kiełków dostarcza ciału człowieka licznych składników, które są mu niezbędne. Zawiera cały zestaw witamin oraz składników mineralnych. Wśród witamin znajduje się popularna witamina C, wzmacniająca odporność oraz przyśpieszająca trawienie, jak również mniej popularne w jedzeniu witaminy z grupy B – B1, B6, B9, które mają znaczenie dla funkcjonowania mózgu i przeprowadzania procesów myślowych. Wspierają one również wchłanianie się składników mineralnych, które znajdują się w kiełkach, czyli wapnia, fosforu, cynku, selenu oraz innych, których ciało potrzebuje.
Wzmocnienie organizmu
Zła dieta, stres i pośpiech sprawiają, że pojawiają się problemy z odpornością, a także wyglądem ciała. Włosy i paznokcie zaczynają tracić blask, stają się łamliwe. Kiełki są odpowiedzią również na to, ponieważ dzięki nim rozpoczyna się regeneracja organizmu. Warto je jeść, jeżeli chce się poprawić stan skóry, włosów oraz paznokci i zabezpieczyć ich dobry wygląd. Poprawa wyglądu wpłynie znacząco na samopoczucie, które kiełki również poprawiają. Dodatkowym efektem jest wzmocnienie odporności poprzez likwidowanie znajdujących się w organizmie bakterii, przez które mogłaby się rozwinąć nieprzyjemna choroba albo przeziębienie. Chronią także przed namnażaniem się wolnych rodników, których duża ilość może skutkować pojawieniem się nowotworu.
Dobre dla krwi
Dla osób, które borykają się z problemami związanymi z układem krwionośnym lub są obciążone ryzykiem ich pojawienia się, kiełki są doskonałym dodatkiem do codziennego jadłospisu. Kiełki mają możliwość zmniejszania ilości złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu nie trzeba korzystać ze środków farmakologicznych. Dzięki temu pozwalają uniknąć miażdżycy, a gdy choroba już się pojawiła, hamują jej rozwój, na co ma wpływ kwas omega-3 zawarty w kiełkach roślinnych.
Liczne zalety kiełków
Kiełki stały się popularne dzięki swoim właściwościom odżywczym. Z powodzeniem zastępują różnego rodzaju leki i suplementy łykane do śniadania. Jednak ich wielką zaletą jest także możliwość uprawiania ich samodzielnie, w domu oraz wykorzystanie w dowolny sposób. Do rozpoczęcia uprawy wystarczy gaza, naczynie z wodą oraz ziarenka dowolnej rośliny, choć najczęściej poleca się soję, soczewicę, rzodkiewkę i pszenicę. Wzrost następuje szybko, a do tego nawet po włożeniu do lodówki, choć wówczas bywa spowolniony. Same kiełki można jeść w dowolny sposób, dodając je do sałatek, na kanapki, jedząc na sucho, posypując nimi dania obiadowe. Warto jedynie pamiętać, aby były jedzone świeże i surowe, ponieważ obróbka termiczna zabija ich wartości odżywcze.