Omlet po indyjsku – jak go przyrządzić?
Omlet po indyjsku – jak go przyrządzić?
Na indyjskich straganach bardzo często można znaleźć omlety. Są jednymi ze smaczniejszych i jednocześnie najbardziej charakterystycznych dań kuchni indyjskiej. Jeżeli lubi się wyraziste przyprawy, należy go koniecznie spróbować.
Jakich składników potrzeba?
Zanim rozpocznie się smażenie, konieczne jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych, czyli:* 4 jajek,* 2 papryczek chili, zielonych,* 1 cebuli,* 2 łyżek oleju,* 1 łyżeczki soli,* kolendry.
Pierwszy krok
Cebulę obrać z łupinki i drobno posiekać. Wrzucić do miski. W podobny sposób pokroić kolendrę. Papryczkę chili umyć, przekroić na pół i pozbyć się pestek, a następnie pokroić ją na drobne kawałki. Dodać do pozostałych składników.
Drugi krok
W osobnej misce roztrzepać wszystkie jajka przy pomocy trzepaczki. Dodać do nich cebulę z dodatkami oraz przyprawy, cały czas mieszając składniki ze sobą. Papryka i cebula powinny być dobrze obleczone jajkiem.
Trzeci krok
Przygotować patelnię. Rozgrzać na niej 1 łyżkę oleju. Masę jajeczną wlewać na ciepły tłuszcz przy użyciu chochelki. Smażyć aromatyczny omlet z obu stron, aż każda będzie mocno brązowa. Zaraz po usmażeniu układać na talerz i podawać.
Omlet najlepiej smakuje z dodatkiem tostów, zielonej sałaty albo cienkiego, indyjskiego pieczywa zwanego paratas. Smacznego!