Zupa tajska – ostra i pyszna
Zupa tajska – ostra i pyszna
Są osoby, dla których kuchnia azjatycka jest najlepszą na świecie, są tacy, którzy dopiero wchodzą w jej smaki. Jeśli chce się poczuć smak Azji we własnym domu, spróbować czegoś nowego lub podać zupę inną niż zawsze, wówczas warto skorzystać z podanego poniżej przepisu. Zupa będzie smaczna i bardzo ostra.
Co jest potrzebne?
Przygotowanie zupy tajskiej wymaga zestawu składników, które można zakupić w dziale azjatyckim w supermarkecie lub w sklepach z egzotycznymi produktami. Aby zupa była dobra, trzeba skompletować:
* 400 ml bulionu drobiowego,
* 6 krewetek królewskich,
* 4 papryczki chili,
* 1 łodygę trawy cytrynowej,
* 3 cm korzenia imbiru,
* 3 cm korzenia galangalu,
* 1,5 łyżki pasty Tom Yum,
* 2 łyżki soku z limonki,
* 2 łyżki sosu rybnego,
* 2 łyżki cukru palmowego,
* 4 – 5 grzybów (mogą być pieczarki),
* kolendrę (listki).Etap pierwszy
Korzenie imbiru i galangalu umyć, a następnie pokroić w cienkie paski. Trawę cytrynową naciąć nieznacznie albo zmiażdżyć nożem, tak żeby zaczął wyciekać delikatny sok.
Etap drugi
Przygotowany wcześniej bulion postawić na piecu i zacząć podgrzewać. Gdy zacznie wrzeć, dodać do niego pastę Tom Yum i sos rybny.Pieczarki pokroić na kawałki dowolnej wielkości i również wrzucić do wywaru. Dołączyć trawę cytrynową i pokrojony na kawałki imbir oraz galangal. Gotować przez 5 – 7 minut, po czym wrzucić krewetki.
Etap trzeci
Kiedy krewetki zaczną zmieniać kolor, dodać do wywaru cukier i sok z limonki. Chili należy umyć, wyczyścić z ziarenek oraz posiekać na drobne kawałki. Wrzucić do wywaru. Usunięcie nasion sprawi, że zupa nie będzie aż tak pikantna. Jeżeli jest się w stanie znieść bardzo ostry smak, można je pozostawić.Gotować jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zupę podawać w szerokich miskach z dodatkiem ryżu w osobnej miseczce. Przed jej zaserwowaniem rodzinie albo gościom posypać świeżymi listkami kolendry. Smacznego.