Advertising
Zakumaj.pl

Jak wprowadzić oszczędności w kuchni?

Opiekun artykułu: kubowa
Jak wprowadzić oszczędności w kuchni?

Jak wprowadzić oszczędności w kuchni?

Wielu z nas narzeka na brak pieniędzy. Często jednak nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, jak dużo możemy zaoszczędzić sami, dokładnie planując rodzinny budżet i wydatki oraz solidnie oszczędzając na bardzo prostych codziennych rzeczach. I co ciekawe – wcale nie musimy tych oszczędności odczuć. Bardzo wiele energii marnujemy bowiem całkiem nieświadomie, niszcząc przy tym środowisko i tracąc mnóstwo pieniędzy. A tak niewiele potrzeba do tego, aby w naszym portfelu pozostało nawet kilkaset złotych rocznie! Dodatkowo także dbamy o środowisko naturalne, a zatem same z tego korzyści. Jak oszczędzać, na czym korzystać i co robić, aby zyskać – dowiesz się, czytając poniższy artykuł, w którym opisane są trzy bardzo proste kroki, dzięki którym osiągniesz zamierzone tu cele.

Advertising
Advertising
  • Planowanie, planowanie i jeszcze raz planowanie!

    Planowanie, planowanie i jeszcze raz planowanie!

    Pierwsza i najważniejsza zasada dotyczy planowania wydatków. Planuj swoje zakupy – zawsze i z wyprzedzeniem. Nie kupuj na chybił trafił, nie zdawaj się na to, co podpowiedzą Ci reklamy i sklepowe półki. Ciekawostką jest fakt, że planowane zakupy pozwalają zaoszczędzić ponad czterysta złotych w ciągu całego roku – na każdym członku rodziny! Zatem korzyść jest niemała. Kolejną wskazówką do zrobienia prawidłowych zakupów jest to, że nie powinnaś robić zakupów, kiedy jesteś głodna. Domagający się jedzenia żołądek dominuje wówczas nad nami, co może powodować, że nakupujemy rzeczy kompletnie nam niepotrzebnych. A zatem nie wstydźmy się chodzić do supermarketów z uprzednio przygotowaną kartką stanowiącą listę naszych zakupów.

  • Znajdź czas na własny ogródek!

    Znajdź czas na własny ogródek!

    Jeśli masz swój ogródek przydomowy lub działkę pod miastem – korzystaj z niej! Nakład będzie niewielki ale za to korzyści ogromne. Wystarczy, że wiosną włożysz w to nieco więcej pracy – przekopiesz, zakupisz nasiona lub sadzonki. W efekcie przez całe lato i jesień – a jeśli zbiory będą spore, to i nawet w zimę – będziesz się cieszyła własnymi świeżymi warzywami i owocami. Jeśli nie masz swojej ziemi, możesz nawet wziąć małą działkę w dzierżawę. Plony z własnego ogródka to gwarancja jakości tego, co jemy oraz ogromne oszczędności finansowe. Zapewne bowiem koszt nasion nie przewyższy ilości pieniędzy, jaką musiałabyś wydać na warzywa kupowane w supermarkecie. Do tego dochodzi także fakt, że nie będą to rośliny pryskane.

  • Zminimalizuj zużycie energii

    Zwracaj uwagę na zużywaną w kuchni energię – bardzo często wiele z niej się po prostu marnuje. Po pierwsze, wymień kuchenkę gazową na płytę indukcyjną. To o wiele tańszy sposób na przyrządzanie potraw. Taka płyta uchroni Cię przed nadmierną utratą ciepła i zabrudzeniami (opary od gazu i płomieni). Wydzielane przez nią ciepło rozchodzi się tylko pod garnek, a nie na boki, jak w przypadku tradycyjnych kuchenek ceramicznych czy gazowych. Wymień także żarówki na energooszczędne. Staraj się nie pozostawiać zapalonych żarówek w pomieszczeniu, w którym nikt nie przebywa – to przecież strata Twoich pieniędzy i energii.

Popularne tagi
  • zalety zmywarki
  • kuchenka
  • jedzenie
  • dobra pralka
  • warzywa
  • sprzątanie w kuchni
  • zmywarka wolnostojąca
  • czyszczenie octem
  • kuchnia
  • organizowanie kuchni
  • funkcje zmywarki
  • kuchenka mikrofalowa
  • sprzęty domowe
  • produkty spożywcze
  • ładowanie z przodu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising