Prawidłowe używanie serwetek przy stole
Prawidłowe używanie serwetek przy stole
Używanie serwetek w czasie wizyty w restauracji lub eleganckiego obiadu w rodzinnym gronie nastręcza wiele problemu. Nie zawsze wiadomo, jakie serwetki położyć na stole, jeżeli jest się gospodarzem, albo jak ich używać, będąc gościem. Warto poznać panujące zasady, aby zawsze prezentować się z dobrej strony.
Odpowiednie serwetki
Serwetki należy dobrać odpowiednio do rodzaju planowanego przyjęcia. Jeżeli jest to swobodny obiad w gronie najbliższej rodziny, wystarczą papierowe – dla urozmaicenia można wybrać inny kolor niż biały. Natomiast gdy jest to ważna uroczystość rodzinna lub przyjęcie oficjalne, należy przygotować czyste, lniane lub bawełniane serwetki. Najlepiej wykrochmalić je przed ułożeniem na stole lub zwinąć w delikatny rulon ozdobiony specjalnym pierścieniem do przytrzymywania serwetek. Warto również trzymać się zasady, że serwetki powinny znajdować się w takim miejscu, aby goście mieli je cały czas pod ręką i nie musieli po nie sięgać.
Serwetka na kolanach
Prawidłowe używanie serwetki wymaga, żeby położyć ją na kolanach w celu ochrony ubrania przed ewentualnymi plamami z sosu lub drobinkami jedzenia. W restauracji kładzie się serwetkę na kolanach po przyjęciu zamówienia przez kelnera, na przyjęciu domowym, gdy położy ją na kolanach gospodyni. Trzeba pamiętać również o odpowiedniej stronie serwetki. Kładzie się ją na ubranie lewą stroną i tak samo lewą kładzie na krześle, jeżeli konieczne jest wstanie od stołu. Po powrocie znów rozkłada się ją na kolanach. Jednocześnie warto pamiętać, że zakładanie serwetki za kołnierz, niczym śliniaczka, jest niewskazane.
Przed toastem
W czasie uroczystego obiadu naturalne jest wznoszenie toastów i popijanie wina. W związku z tym raz po raz sięga się po kieliszek. Zanim zrobi się to i upije napoju, należy osuszyć usta serwetką. W przeciwnym razie na kieliszku albo szklance zostanie nieładny ślad. Usta należy wytrzeć delikatnie, chwytając serwetkę za rogi, które są najbliższe stołu, co pozwoli na wytarcie ich prawą stroną materiału.
Odejście od stołu
Wstając od stołu, np. do toalety, należy najpierw odłożyć serwetkę. W przypadku pobytu w restauracji można ją pozostawić na krześle, na przyjęciu domowym można położyć ją na stole, pamiętając, aby znajdowała się po lewej stronie nakrycia. Z kolei gdy posiłek jest już skończony, wówczas należy odłożyć serwetkę po prawej stronie nakrycia, pamiętając, żeby nie składać jej, lecz odłożyć zmiętą.
Serwetka jako ozdoba
Serwetka może być nie tylko przedmiotem użytkowym, ale również ozdobą. Jest to istotne przede wszystkim dla osób urządzających przyjęcia. Można ją zwinąć elegancko i ozdobić fantazyjnym pierścieniem, złożyć w kształt na środku talerza, np. w kwiat, lub włożyć do kieliszków. Ozdoba taka nie tylko zaskoczy gości, ale dodatkowo doda elegancji miłemu spotkaniu.