Przepis na fasolkę szparagową z pieczarkami
Przepis na fasolkę szparagową z pieczarkami
Fasolka szparagowa, zarówno ta żółta, jak i zielona, to prawdziwy dar lata. Powinniśmy korzystać z jej dobrodziejstw, póki jest świeża i możemy znaleźć ją w ogródkach i warzywniakach. Powinny ją spożywać szczególnie kobiety w ciąży ze względu na dużą ilość kwasu foliowego w niej zawartego, ale sprawdzi się także u osób z problemami trawiennymi oraz u tych, które muszą szczególnie dbać o swój układ odpornościowy. Dodatkowo, jest to niezwykle smaczne, a mało kaloryczne warzywo, dlatego można najeść się nim do syta bez obawy o boczki i brzuszek. Poniższy przepis prezentuje fasolkę w prostej, acz nowej osłonie. Przyrządzona z pieczarkami może stanowić dodatek do ziemniaków i mięsa albo też być potrawą wegetariańską.
Gotowanie fasolki
Fasolkę przed gotowaniem trzeba pozbawić jej końcówek, a także dokładnie umyć.Gotowanie fasolki szparagowej nie jest skomplikowanym zadaniem. Do dużego garna nalej wodę, delikatnie ją osól i doprowadź do wrzenia. Na wrzątek wrzuć fasolkę. Będzie się gotowała około 20 minut.
Smażenie pieczarek
Pieczarki umyj i odsącz z wody, a następnie pokrój w plastry takie, jak na pizzę. Następnie obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nią cebulę. Poczekaj, aż delikatnie się zeszkli. Możesz również dodać do niej szczyptę cukru, który wydobędzie z cebuli smak. Następnie dodaj pieczarki. Do miękkości muszą się smażyć około 8 – 10 minut.
Dodawanie fasolki
Pozostaw patelnię na ogniu i przełóż na nią odcedzoną fasolkę szparagową. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj i całość podsmażaj przez kilka minut.
Serwowanie
Fasolkę podawaj solo na przystawkę albo jako obiad wegetariański. Może być także dodatkiem do jajka sadzonego lub kotleta i ziemniaków. Smacznego!