Jak przyrządzić pyszne pierogi z serem?
Jak przyrządzić pyszne pierogi z serem?
Pierogi nie zawsze muszą kojarzyć się z Bożym Narodzeniem i aromatycznym daniem z kapustą i grzybami. Lato to bardzo dobry okres na przygotowywanie pierogów na słodko, z owocami, lecz nie tylko. Zarówno dorośli, jak i dzieci bardzo lubią pierogi z białym serem, okraszone cukrem oraz masłem. To danie pyszne i kojarzące się z wakacjami u ukochanej babci. Oto przepis na taki właśnie specjał.
Potrzebne składniki
Pyszne pierogi składają się z ciasta oraz farszu. Do przyrządzenia jednego i drugiego potrzebne są odpowiednie elementy. Wykonanie ciasta wymaga:
* 2 szklanek mąki pszennej,
* 3/4 szklanki wody,
* 1 łyżki masła,
* 1 łyżeczki soli,
* 2 jaj.
Natomiast do przyrządzenia farszu potrzebne będą:
* 500 g twarogu półtłustego,
* 3 łyżki cukru,
* 1 żółtko,
* 1 opakowanie cukru waniliowego.Krok pierwszy
Mąkę przesiać przez sitko prosto do miski. Dodać sól, wbić jajka i wrzucić masło. Rozpocząć zagniatanie ciasta.
Wodę należy dodawać stopniowo, w miarę łączenia się składników, aż do momentu wyrobienia gładkiego, elastycznego ciasta. Jeżeli nie wykorzysta się całej wody, to nic, lepiej żeby trochę zostało, niż żeby ciasto było zbyt mokre.
Krok drugi
Po wyrobieniu ciasta podzielić je na dwie części. Posypać stolnicę mąką na duży placek, po czym szklanką wykrawać z niego identyczne koła.
Krok trzeci
Do dużej miski przełożyć cały ser z opakowania lub z opakowań. Dodać oba rodzaje cukru i żółtko, a następnie wszystko dokładnie wymieszać, aż do powstania gładkiej, białej masy. Tak przygotowany farsz można zacząć nakładać po 1 łyżeczce na środek każdego wykrojonego z ciasta kółka. Złożyć koło na pół, zlepić brzegi, dociskając czubkiem widelca.
Krok czwarty
W garnku zagotować wodę. Osolić ją 1 łyżeczką soli. Gdy zacznie wrzeć, dodawać partiami pierogi i gotować 3 minuty po wypłynięciu ich na powierzchnię. Po ugotowaniu odsączyć z nadmiaru wody na cedzaku lub sitku. Podawać zaraz po przygotowaniu z roztopionym masłem, cukrem oraz cynamonem.