Przepis na galaretkę winną z bananami
Przepis na galaretkę winną z bananami
O tym, iż galaretka idealnie współgra z alkoholem, nie trzeba chyba przekonywać nikogo, kto miał z nią do czynienia. Dziś przygotujemy pyszne galaretki na bazie białego wina. Będzie to świetna zakąska na najbliższą imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Aby nieco urozmaicić sobie ten deser i sprawić, by oprócz alkoholu znalazło się w nim coś bardziej zdrowego, dorzucimy do niego kilka plastrów banana. Ten prosty deser przygotujesz bez najmniejszego problemu i nie będziesz musiała kupować żadnych drogich, wymyślnych składników. Czasem to właśnie w prostocie tkwi siła, więc gorąco zachęcamy do samodzielnego wypróbowania tego przepisu. Oto on.
Jeżeli zdecydowałaś się na przygotowanie galaretek w silikonowych formach, to po wyjęciu z lodówki zanurz foremkę na chwilę w gorącej wodzie. Dzięki temu galaretka nie będzie przywierać do foremki i łatwiej z niej wyjdzie.
Przygotuj wszystkie składniki
Odpowiednia organizacja to podstawa każdej pracy, a już w szczególności pracy w kuchni. Składników nie będzie dużo, ale i tak lepiej mieć je od razu pod ręką, prawda? Przygotuj odmierzone dwie szklanki białego wina, pół szklanki cukru, przesyp na talerzyk dwie łyżki żelatyny i obierz ze skórki dwa banany. Cała przykra część tego zadania jest już za tobą, teraz zabieramy się za tworzenie.
Przygotuj żelatynę
Do zmieszania żelatyny z winem przygotuj sobie niewielki rondelek, w którym będziesz mogła swobodnie podgrzewać swoją miksturę. Zanim jednak dodasz wino, zmieszaj sypką żelatynę z cukrem. Dopiero po tym dolej do niej pół szklanki wina i odstaw rondelek na bok na kilka minut. Po tym czasie możesz dodać resztę wina i wymieszać. Wstaw rondelek na ogień, aż zawartość zacznie się gotować. Jeżeli całość cukru i żelatyny się rozpuści, możesz wyłączyć ogień i odstawić rondelek do wystygnięcia. Nie wkładaj go od razu do lodówki, gdyż jest zbyt gorący. Możesz wcisnąć do środka odrobinę soku z cytryny, dzięki czemu galaretka będzie bardziej orzeźwiająca. Cytryna podkręci też smak białego wina.
Zajmij się bananami
W czasie gdy żelatyna nam powoli stygnie, możemy zająć się bananami i pokroić je na plasterki lub w kostkę. Po pokrojeniu umieść je w pucharkach, w których będziesz podawać galaretkę, lub w silikonowych formach do babek.
Zalej banany żelatyną
Teraz wystarczy, że zalejesz foremki z bananami miksturą żelatynową i pozostawisz wszystko do zastygnięcia. Najlepiej będzie włożyć pucharki lub foremki do lodówki na około 2 – 3 godziny i poczekać, aż galaretka stężeje.
Podaj do stołu
Galaretkę możesz podać zarówno samą, jak i z dodatkiem bitej śmietany oprószonej deserową czekoladą. Smacznego!