Przepis na nietypowe pączki z ziemniaków
Przepis na nietypowe pączki z ziemniaków
Kto z nas nie lubi pączków? Każdy ma przecież swój ulubiony rodzaj. Jedni wolą te klasyczne z marmoladą truskawkową czy różaną, inni preferują oblane czekoladą ze skórką pomarańczową, a jeszcze inni – przekrojone na pół i wypełnione bitą śmietaną. Pączków nie jadamy na co dzień, jako przekąskę pomiędzy posiłkami, gdyż są kaloryczne i raczej niezbyt zdrowe, a także rzadko kiedy wykonujemy je samodzielnie w domu, gdyż nie są one przecież drogie i można kupić je w każdym sklepie i cukierni. Jednak jest taki jeden dzień do roku, który uwielbiają wielbiciele tych wypieków, gdyż wówczas mogą się nimi zajadać bezkarnie i do woli. Tym dniem jest rzecz jasna Tłusty Czwartek, czyli ostatni czwartek przed Środą Popielcową rozpoczynającą wielki post. Wówczas to zdecydowanie chętniej przygotowujemy pączki w domach. Poniżej znajdziesz nietypowy przepis na te słodkości. Wypróbuj go koniecznie, nawet jeśli wydaje ci się, że z ziemniaków nie mogą wyjść słodkie łakocie.
Proporcje na ciasto pochodzą z przepisu Ewy Wachowicz
Przygotowanie ziemniaków
Pamiętaj, że wszystkie składniki, które będziesz wykorzystywać w tym przepisie, muszą być ciepłe lub mieć temperaturę pokojową, dlatego też wyjmij wcześniej z lodówki drożdże, masło oraz jajka.Najlepiej wykorzystać do tego przepisu ziemniaki mączyste. Ugotuj je, by były miękkie, a następnie odcedź. Poczekaj, aż nieco przestygną, ale nadal będą cieple i wówczas przeciśnij je przez praskę. Możesz użyć także maszynki do mielenia – ważne, by uzyskać z ziemniaków jednolitą konsystencję do wyrobienia ciasta.
Wyrabianie ciasta
Uprzednio przeciśnięte lub zmielone ziemniaki jeszcze ciepłe przełóż do miski i dodaj do nich masło posiekane w małą kostkę. Wymieszaj ziemniaki z tłuszczem, aż całkowicie się rozpuści. Wówczas dodaj pokruszone drożdże, mąkę, cukier biały, cukier waniliowy, a także wbij jajka. Całość zacznij zagniatać aż do uzyskania jednolitego ciasta na pączki. Ciasto należy teraz pozostawić na około 20 – 30 minut do wyrośnięcia.
Lepienie pączków
Teraz przejdziemy do lepienia pączków. Uszykuj sobie papier do pieczenia i rozłóż go na stole albo posyp stół mąką. Z wyrośniętego ciasta weź kulkę o wielkości większej mandarynki. Rozpłaszcz ją na dłoni i nałóż łyżeczkę ulubionej marmolady. Teraz uformuj kulkę ponownie, zamykając marmoladę w środku pączka. Odłóż ulepionego pączka na stół. Postępuj tak aż do skończenia ciasta. Pączki powinny wyrastać przez około 15 minut.
Smażenie pączków
W garnku rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzucaj na niego pączki, które już wyrosły. Smaż je z dwóch stron, aż zrobią się złotobrązowe, czyli w sumie około pięciu minut. Po smażeniu przełóż je na blachę czy talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.
Serwowanie
Pączki podawaj na zimno. Możesz serwować je solo lub uprzednio posypać cukrem pudrem. Smacznego!