Advertising
Zakumaj.pl

Sposób przygotowania oponek serowych

Opiekun artykułu: glowinski
Sposób przygotowania oponek serowych

Sposób przygotowania oponek serowych

Poza tradycyjnymi pączkami, które jada się w czasie tłustego czwartku, można przygotować również coś innego. Bardzo smacznym urozmaiceniem są serowe oponki. Posiadają one nie tylko ciekawy kształt, ale i ciekawy smak. Dzięki temu mogą zmienić się w ulubiony przysmak dla każdego, kto nie jest wielbicielem wypieków z dżemem z róży.

Advertising
Advertising
  • Składniki na oponki

    Składniki na oponki

    Pulchne i lekkie oponki, które wydają się mniej kaloryczne niż typowe pączki, wymagają odpowiednich składników. Warto zadbać o ich świeżość, by mieć pewność, że ciasto będzie miało dobrą konsystencję, a pączki będą smaczne i delikatne. Do przygotowania oponek należy przygotować:
    * 500 g białego sera półtłustego,
    * 100 g cukru,
    * 500 g mąki pszennej,
    * 250 ml kwaśnej śmietany,
    * 4 żółtka,
    * 2 łyżeczki cukru waniliowego,
    * 1 łyżeczkę octu,
    * 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
    Poza składnikami, z których zostanie wykonane ciasto, warto zaopatrzyć się również w miskę do zagniatania ciasta, głęboką patelnię oraz olej do smażenia.

  • Przygotowanie oponek

    Przygotowanie oponek

    Jeżeli kupiło się biały ser w kostce, warto przecisnąć go przez praskę, aby pozbyć się grudek. Można kupić również ser przygotowany do ciast, który jest już zmielony i gładki. Wystarczy jedynie odmierzyć odpowiednią ilość. Przygotowanie ciasta trzeba zacząć od wysypania na blat lub do miski mąki, sera, cukru, żółtka, octu, śmietany i sody. Całość należy zagnieść dokładnie tak, aby otrzymać gładką konsystencję. Zagniatanie można zakończyć, kiedy pojawią się w cieście pęcherzyki powietrza.

  • Wycinanie oponek

    Gdy ciasto jest już gładką masą, należy posypać je mąką i rozwałkować na grubość 1 – 1,5 centymetra, a następnie szklanką wycinać w nim koła. Żeby pączki miały dziurkę, w każdym wyciętym kole trzeba przy pomocy kieliszka wyciąć mniejsze kółeczko. Pozostałe z tego ciasto można albo ponownie zagnieść, albo usmażyć i poza zgrabnymi oponkami mieć również małe pączki o serowym smaku.

  • Smażenie oponek

    Smażenie oponek

    Dla bezpieczeństwa i wygody oponki należy smażyć w rondlu lub w głębokiej patelni, z której tłuszcz nie będzie pryskał na całą kuchnię oraz kucharza. Tłuszcz należy rozgrzać i smażyć na nim pączki do momentu, aż będą miały złoty kolor z jednej i z drugiej strony. Po ściągnięciu ich z oleju warto układać je na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu, a następnie posypać cukrem pudrem. Stanowią doskonałą przekąskę zarówno w czasie tłustego czwartku, jak i w niedzielne popołudnie.

Popularne tagi
  • przepis na oponki pomarańczowe
  • mieszanie ciasta
  • różowa farba
  • jak obchodzić lany poniedziałek
  • obrus
  • nadzienie do pączków
  • nasiona
  • nawożenie
  • zwyczaje wielkanocne
  • świąteczne potrawy
  • rzeżucha
  • barwnik do jajek
  • pisanki wielkanocne
  • dekorowanie pisanek
  • pączki z galaretką
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising