Sposób przygotowania oponek serowych
Sposób przygotowania oponek serowych
Poza tradycyjnymi pączkami, które jada się w czasie tłustego czwartku, można przygotować również coś innego. Bardzo smacznym urozmaiceniem są serowe oponki. Posiadają one nie tylko ciekawy kształt, ale i ciekawy smak. Dzięki temu mogą zmienić się w ulubiony przysmak dla każdego, kto nie jest wielbicielem wypieków z dżemem z róży.
Składniki na oponki
Pulchne i lekkie oponki, które wydają się mniej kaloryczne niż typowe pączki, wymagają odpowiednich składników. Warto zadbać o ich świeżość, by mieć pewność, że ciasto będzie miało dobrą konsystencję, a pączki będą smaczne i delikatne. Do przygotowania oponek należy przygotować:
* 500 g białego sera półtłustego,
* 100 g cukru,
* 500 g mąki pszennej,
* 250 ml kwaśnej śmietany,
* 4 żółtka,
* 2 łyżeczki cukru waniliowego,
* 1 łyżeczkę octu,
* 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
Poza składnikami, z których zostanie wykonane ciasto, warto zaopatrzyć się również w miskę do zagniatania ciasta, głęboką patelnię oraz olej do smażenia.Przygotowanie oponek
Jeżeli kupiło się biały ser w kostce, warto przecisnąć go przez praskę, aby pozbyć się grudek. Można kupić również ser przygotowany do ciast, który jest już zmielony i gładki. Wystarczy jedynie odmierzyć odpowiednią ilość. Przygotowanie ciasta trzeba zacząć od wysypania na blat lub do miski mąki, sera, cukru, żółtka, octu, śmietany i sody. Całość należy zagnieść dokładnie tak, aby otrzymać gładką konsystencję. Zagniatanie można zakończyć, kiedy pojawią się w cieście pęcherzyki powietrza.
Wycinanie oponek
Gdy ciasto jest już gładką masą, należy posypać je mąką i rozwałkować na grubość 1 – 1,5 centymetra, a następnie szklanką wycinać w nim koła. Żeby pączki miały dziurkę, w każdym wyciętym kole trzeba przy pomocy kieliszka wyciąć mniejsze kółeczko. Pozostałe z tego ciasto można albo ponownie zagnieść, albo usmażyć i poza zgrabnymi oponkami mieć również małe pączki o serowym smaku.
Smażenie oponek
Dla bezpieczeństwa i wygody oponki należy smażyć w rondlu lub w głębokiej patelni, z której tłuszcz nie będzie pryskał na całą kuchnię oraz kucharza. Tłuszcz należy rozgrzać i smażyć na nim pączki do momentu, aż będą miały złoty kolor z jednej i z drugiej strony. Po ściągnięciu ich z oleju warto układać je na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu, a następnie posypać cukrem pudrem. Stanowią doskonałą przekąskę zarówno w czasie tłustego czwartku, jak i w niedzielne popołudnie.