Przepis na pomarańczowe naleśniki
Przepis na pomarańczowe naleśniki
Naleśniki to jedna z najbardziej popularnych form śniadania w Polsce. Ich przygotowanie tylko z pozoru wydaje się być pracochłonne oraz czasochłonne. Tak naprawdę ciasto na naleśniki można przygotować bardzo szybko, nawet poprzedniego dnia, a rano sprawić niespodziankę oraz radość swoim dzieciom. Śniadaniowe naleśniki najczęściej podaje się na słodko, choć czasami znajdą się amatorzy wytrawnych farszów. Niemniej jednak, zazwyczaj nie podajemy po prostu samych suchych naleśników, a wkładamy coś do środka, nawet gdyby to miała być jedynie cienka warstwa dżemu. Poniżej znajdziesz jednak przepis na zupełnie inne naleśniki, właśnie bez tego charakterystycznego dla nich nadzienia, ale za to z pysznym, aromatycznym i słodkim sosem pomarańczowym.
Na ciasto naleśnikowe:
Na sos:
Smażenie naleśników
Tak, jak już zostało wspomniane, ciasto na naleśniki możesz przygotować trochę wcześniej. Najlepiej, gdyby mogło ono poleżakować w lodówce przez co najmniej 30 minut.W misce od miksera wymieszaj ze sobą mleko, mąkę oraz wodę. Następnie dodaj do nich cukier, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Wszystko razem wymieszaj na gładką masę, mającą konsystencję gęstej śmietany. Poniżej podane proporcje oraz składniki na ciasto naleśnikowe są przykładowe. Każdy z nas ma swój ulubiony przepis, który zawsze mu wychodzi.Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor, a następnie złóż je w trójkąty. Na jedną dużą porcję przeznacz trzy takie naleśniki.
Przygotowanie sosu pomarańczowego
Nasze naleśniki nie będą miały nadzienia, za to będą miały pyszny sos pomarańczowy.Kiedy używasz skórki cytrusowej do wypieków lub gotowania, to zawsze pamiętaj o tym, aby wyparzyć owoc. Tak też postąp z pomarańczami, a dopiero potem zetrzyj z jednej z nich skórkę, a z dwóch wyciśnij sok. Pamiętaj, aby skórkę zetrzeć drobno, ale bez tej białej błonki, która jest gorzka.Do rondelka wsyp cukier i zalej go ¾ szklanki soku pomarańczowego. Postaw rondelek na małym ogniu i odczekaj chwilę, aż cukier zacznie się rozpuszczać, dopiero wtedy zacznij mieszać. Obserwuj jednak cały czas rondelek, bo cukier nie może się przypalić – jeśli sok zacznie się lekko gotować, od razu zacznij mieszać. Następnie dodaj do sosu skórkę z pomarańczy oraz masło i jeszcze raz wszystko razem wymieszaj. Zdejmij rondel z ognia.
Serwowanie naleśników
Naleśniki nałóż na talerze i polej jeszcze ciepłym sosem. Możesz serwować je w towarzystwie bitej śmietany czy lodów waniliowych. Smacznego!