Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na pomarańczowe naleśniki

Opiekun artykułu: malenstwo
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na pomarańczowe naleśniki

Przepis na pomarańczowe naleśniki

Naleśniki to jedna z najbardziej popularnych form śniadania w Polsce. Ich przygotowanie tylko z pozoru wydaje się być pracochłonne oraz czasochłonne. Tak naprawdę ciasto na naleśniki można przygotować bardzo szybko, nawet poprzedniego dnia, a rano sprawić niespodziankę oraz radość swoim dzieciom. Śniadaniowe naleśniki najczęściej podaje się na słodko, choć czasami znajdą się amatorzy wytrawnych farszów. Niemniej jednak, zazwyczaj nie podajemy po prostu samych suchych naleśników, a wkładamy coś do środka, nawet gdyby to miała być jedynie cienka warstwa dżemu. Poniżej znajdziesz jednak przepis na zupełnie inne naleśniki, właśnie bez tego charakterystycznego dla nich nadzienia, ale za to z pysznym, aromatycznym i słodkim sosem pomarańczowym.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mąki

1 szklanka mleka

½ szklanki wody

2 jajka

1 łyżka cukru pudru

szczypta soli

Na sos:

sok z dwóch pomarańczy

skórka z jednej pomarańczy

4 łyżki masła

4 łyżki cukru

Na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka ½ szklanki wody 2 jajka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Na sos: sok z dwóch pomarańczy skórka z jednej pomarańczy 4 łyżki masła 4 łyżki cukru
  • Smażenie naleśników

    Tak, jak już zostało wspomniane, ciasto na naleśniki możesz przygotować trochę wcześniej. Najlepiej, gdyby mogło ono poleżakować w lodówce przez co najmniej 30 minut.W misce od miksera wymieszaj ze sobą mleko, mąkę oraz wodę. Następnie dodaj do nich cukier, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Wszystko razem wymieszaj na gładką masę, mającą konsystencję gęstej śmietany. Poniżej podane proporcje oraz składniki na ciasto naleśnikowe są przykładowe. Każdy z nas ma swój ulubiony przepis, który zawsze mu wychodzi.Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor, a następnie złóż je w trójkąty. Na jedną dużą porcję przeznacz trzy takie naleśniki.

  • Przygotowanie sosu pomarańczowego

    Nasze naleśniki nie będą miały nadzienia, za to będą miały pyszny sos pomarańczowy.Kiedy używasz skórki cytrusowej do wypieków lub gotowania, to zawsze pamiętaj o tym, aby wyparzyć owoc. Tak też postąp z pomarańczami, a dopiero potem zetrzyj z jednej z nich skórkę, a z dwóch wyciśnij sok. Pamiętaj, aby skórkę zetrzeć drobno, ale bez tej białej błonki, która jest gorzka.Do rondelka wsyp cukier i zalej go ¾ szklanki soku pomarańczowego. Postaw rondelek na małym ogniu i odczekaj chwilę, aż cukier zacznie się rozpuszczać, dopiero wtedy zacznij mieszać. Obserwuj jednak cały czas rondelek, bo cukier nie może się przypalić – jeśli sok zacznie się lekko gotować, od razu zacznij mieszać. Następnie dodaj do sosu skórkę z pomarańczy oraz masło i jeszcze raz wszystko razem wymieszaj. Zdejmij rondel z ognia.

  • Serwowanie naleśników

    Serwowanie naleśników

    Naleśniki nałóż na talerze i polej jeszcze ciepłym sosem. Możesz serwować je w towarzystwie bitej śmietany czy lodów waniliowych. Smacznego!

Popularne tagi
  • cynamonowe naleśniki
  • olej
  • butelka po ketchupie
  • skórka pomarańczowa
  • naleśniki waniliowe
  • masa makowa
  • śmietanka
  • przepis na naleśniki z truskawkami
  • oryginalne naleśniki
  • pomarańcza
  • cukier
  • polewa czekoladowa
  • mleko
  • sposób odżywiania
  • syrop do naleśników
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising