Przepis na czerwone naleśniki
Przepis na czerwone naleśniki
Dzień Zakochanych można uczcić na różne sposoby. Jedną z popularniejszych metod jest podanie partnerowi lub partnerce śniadania do łóżka. Jest to miły gest i z pewnością zaskoczonego ukochanego ucieszą nawet kanapki, jednak warto urozmaicić posiłek i przygotować specjalne naleśniki. Specjalne, ponieważ czerwone – kojarzące się z miłością – a przy tym bardzo smaczne.
Naleśnikowy niezbędnik
Czerwone naleśniki wymagają przygotowania niezbędnych składników. Jeżeli ma się sprawdzony przepis, można go wykorzystać, dodając substancje barwiące. Jeśli nie posiada się własnego, wystarczy skorzystać z podanego poniżej. Wymaga on przygotowania:
* 20 dag mąki tortowej,
* 1 jajka,
* 2 łyżek oleju,
* 3/4 szklanki letniej wody,
* szczypty soli,
* 2 – 4 łyżek soku malinowego lub żurawinowego.
Żeby bardziej urozmaicić potrawę, warto dodać do naleśników odpowiednie nadzienie, do którego niezbędne jest przygotowanie:
* 500 ml śmietanki 36%,
* 300 g serka mascarpone,
* 1/2 szklanki cukru pudru,
* 1 łyżeczki olejku waniliowego.
Dzięki lekkiemu ciastu oraz aromatycznemu nadzieniu śniadanie w łóżku będzie przyjemnie wspominane przez długi czas.Przygotowanie naleśników
Ciasto naleśnikowe należy przygotować poprzez zmieszanie razem wszystkich składników i zmiksowanie ich na gładką masę. Najlepiej najpierw dodać podstawowe elementy: mąkę, jajko, wodę, sól, olej, a na końcu, gdy będą one połączone, wlać sok i ponownie zmiksować. Jeżeli doda się go niewiele, ciasto będzie różowe, gdy więcej, przybierze soczystą, czerwoną barwę. Zamiast soku można użyć barwnika spożywczego, jednak sok ma więcej walorów zdrowotnych. Z przygotowanego ciasta smaży się cienkie naleśniki na patelni skropionej niewielką ilością oleju. Nie powinny być zbyt małe, żeby wygodnie zawijało się w nie masę serową.
Przygotowanie nadzienia
Puszyste nadzienie wymaga zmiksowania serka mascarpone z 1/4 szklanki cukru pudru oraz z olejkiem waniliowym. Po osiągnięciu gładkiej masy należy w drugim naczyniu ubić śmietankę z pozostałym cukrem pudrem. Gdy stanie się ona sztywną pianą, dodaje się ją łyżką do masy serowej i delikatnie miesza aż do połączenia się wszystkiego w jedną całość, którą można nadziewać czerwone krążki.
Podawanie naleśników
Na składanie naleśników każdy ma swój ulubiony sposób. Można zwijać je w rulon, składać na pół, na cztery części albo przekładać masą serową. Niezależnie od wybranego sposobu smaruje się czerwone naleśniki masą, składa i układa na talerzu. Warto nie kłaść ich za wiele. Ułożenie 2 – 3 naleśników i ozdobienie ich 1 łyżką masy serowej oraz oprószenie cukrem pudrem sprawia, że wyglądają jak danie z najlepszej restauracji.