Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na czerwone naleśniki

Opiekun artykułu: makabra
Przepis na czerwone naleśniki

Przepis na czerwone naleśniki

Dzień Zakochanych można uczcić na różne sposoby. Jedną z popularniejszych metod jest podanie partnerowi lub partnerce śniadania do łóżka. Jest to miły gest i z pewnością zaskoczonego ukochanego ucieszą nawet kanapki, jednak warto urozmaicić posiłek i przygotować specjalne naleśniki. Specjalne, ponieważ czerwone – kojarzące się z miłością – a przy tym bardzo smaczne.

Advertising
Advertising
  • Naleśnikowy niezbędnik

    Naleśnikowy niezbędnik

    Czerwone naleśniki wymagają przygotowania niezbędnych składników. Jeżeli ma się sprawdzony przepis, można go wykorzystać, dodając substancje barwiące. Jeśli nie posiada się własnego, wystarczy skorzystać z podanego poniżej. Wymaga on przygotowania:
    * 20 dag mąki tortowej,
    * 1 jajka,
    * 2 łyżek oleju,
    * 3/4 szklanki letniej wody,
    * szczypty soli,
    * 2 – 4 łyżek soku malinowego lub żurawinowego.
    Żeby bardziej urozmaicić potrawę, warto dodać do naleśników odpowiednie nadzienie, do którego niezbędne jest przygotowanie:
    * 500 ml śmietanki 36%,
    * 300 g serka mascarpone,
    * 1/2 szklanki cukru pudru,
    * 1 łyżeczki olejku waniliowego.
    Dzięki lekkiemu ciastu oraz aromatycznemu nadzieniu śniadanie w łóżku będzie przyjemnie wspominane przez długi czas.

  • Przygotowanie naleśników

    Przygotowanie naleśników

    Ciasto naleśnikowe należy przygotować poprzez zmieszanie razem wszystkich składników i zmiksowanie ich na gładką masę. Najlepiej najpierw dodać podstawowe elementy: mąkę, jajko, wodę, sól, olej, a na końcu, gdy będą one połączone, wlać sok i ponownie zmiksować. Jeżeli doda się go niewiele, ciasto będzie różowe, gdy więcej, przybierze soczystą, czerwoną barwę. Zamiast soku można użyć barwnika spożywczego, jednak sok ma więcej walorów zdrowotnych. Z przygotowanego ciasta smaży się cienkie naleśniki na patelni skropionej niewielką ilością oleju. Nie powinny być zbyt małe, żeby wygodnie zawijało się w nie masę serową.

  • Przygotowanie nadzienia

    Puszyste nadzienie wymaga zmiksowania serka mascarpone z 1/4 szklanki cukru pudru oraz z olejkiem waniliowym. Po osiągnięciu gładkiej masy należy w drugim naczyniu ubić śmietankę z pozostałym cukrem pudrem. Gdy stanie się ona sztywną pianą, dodaje się ją łyżką do masy serowej i delikatnie miesza aż do połączenia się wszystkiego w jedną całość, którą można nadziewać czerwone krążki.

  • Podawanie naleśników

    Podawanie naleśników

    Na składanie naleśników każdy ma swój ulubiony sposób. Można zwijać je w rulon, składać na pół, na cztery części albo przekładać masą serową. Niezależnie od wybranego sposobu smaruje się czerwone naleśniki masą, składa i układa na talerzu. Warto nie kłaść ich za wiele. Ułożenie 2 – 3 naleśników i ozdobienie ich 1 łyżką masy serowej oraz oprószenie cukrem pudrem sprawia, że wyglądają jak danie z najlepszej restauracji.

Popularne tagi
  • masa makowa
  • sos owocowy
  • przepis na syrop do naleśników
  • sos jagodowy
  • cukier puder
  • sposób podawania naleśników
  • przepis na racuchy
  • naleśniki cynamonowe
  • gotowanie
  • naleśniki z bitą śmietaną
  • ciasto na naleśniki
  • walentynkowe danie
  • niespodzianka
  • jedzenie
  • śniadanie do łóżka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising