Przepis na smażoną mozzarellę
Przepis na smażoną mozzarellę
Mozzarella to rodzaj sera, który może nam się kojarzyć tylko i wyłącznie z jednym regionem Europy, a mianowicie z Włochami. To typowo włoski ser, który sprzedaje się w postaci charakterystycznych kulek – mniejszych lub większych. Ma on bardzo delikatny smak i właśnie dzięki temu świetnie nadaje się do różnych potraw. Na jego bazie powstaje słynna sałatka caprese, ale także, o czym mało osób wie, to właśnie ten ser jest głównym składnikiem prawdziwej włoskiej pizzy, nie zaś ser żółty, którego używamy w naszych polskich pizzeriach oraz domach. Poniżej znajdziesz bardzo prosty przepis na smażoną w panierce mozzarellę. Nadaje się ona jako główny składnik obiadu, ale także jako niebanalna przystawka na przyjęcie.
Przygotowanie sera mozzarella
Wyjmij mozzarellę z opakowań i przełóż je na durszlak, niech trochę osiąkną z wody. Następnie każdą z mozzarelli pokrój na dość grube plastry (z jednej kulki powinno wyjść ich około 6 – 8). Każdy plaster mozzarelli oprósz delikatnie z dwóch stron szczyptą suszonego oregano.
Przygotowanie panierki
Dwa jajka wbij do talerza i dolej do nich dwie łyżki mleka. Całość rozkłóć, aż będzie się pienić. Dodaj trochę soli oraz pieprzu i jeszcze raz zamieszaj. Na talerz wysyp ¼ szklanki bułki tartej oraz ¼ szklanki mąki pszennej. Wymieszaj składniki ze sobą.
Panierowanie
Plastry mozzarelli z dodatkiem oregano obtocz tak jak schabowe, najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Gdyby okazało się, że panierka jest zbyt cienka, możesz panierować raz jeszcze. Nie chcemy, aby roztapiająca się mozzarella rozpłynęła się na patelni.
Smażenie
Na patelni z nieprzywieralnym dnem rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek. Następnie na rozgrzany tłuszcz połóż plastry mozzarelli i smaż je z dwóch stron na złoty kolor – około 2 minuty z jednej strony.
Serwowanie
Mozzarellę podawaj z lekką sałatką na bazie rukoli oraz pomidorów. Na przyjęciach podawaj ją na półmiskach razem z dipem i małymi widelczykami. Możesz także zjeść ją z ziemniakami oraz surówką, jeśli ma być częścią obiadu. Smacznego!