Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na smażoną mozzarellę

Opiekun artykułu: underak
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 25 min.
Przepis na smażoną mozzarellę

Przepis na smażoną mozzarellę

Mozzarella to rodzaj sera, który może nam się kojarzyć tylko i wyłącznie z jednym regionem Europy, a mianowicie z Włochami. To typowo włoski ser, który sprzedaje się w postaci charakterystycznych kulek – mniejszych lub większych. Ma on bardzo delikatny smak i właśnie dzięki temu świetnie nadaje się do różnych potraw. Na jego bazie powstaje słynna sałatka caprese, ale także, o czym mało osób wie, to właśnie ten ser jest głównym składnikiem prawdziwej włoskiej pizzy, nie zaś ser żółty, którego używamy w naszych polskich pizzeriach oraz domach. Poniżej znajdziesz bardzo prosty przepis na smażoną w panierce mozzarellę. Nadaje się ona jako główny składnik obiadu, ale także jako niebanalna przystawka na przyjęcie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 kulki mozzarelli

¼ szklanki bułki tartej

¼ szklanki mąki pszennej

2 jajka

2 łyżki mleka

suszone oregano

sól i pieprz

2 kulki mozzarelli ¼ szklanki bułki tartej ¼ szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki mleka suszone oregano sól i pieprz
  • Przygotowanie sera mozzarella

    Wyjmij mozzarellę z opakowań i przełóż je na durszlak, niech trochę osiąkną z wody. Następnie każdą z mozzarelli pokrój na dość grube plastry (z jednej kulki powinno wyjść ich około 6 – 8). Każdy plaster mozzarelli oprósz delikatnie z dwóch stron szczyptą suszonego oregano.

  • Przygotowanie panierki

    Dwa jajka wbij do talerza i dolej do nich dwie łyżki mleka. Całość rozkłóć, aż będzie się pienić. Dodaj trochę soli oraz pieprzu i jeszcze raz zamieszaj. Na talerz wysyp ¼ szklanki bułki tartej oraz ¼ szklanki mąki pszennej. Wymieszaj składniki ze sobą.

  • Panierowanie

    Plastry mozzarelli z dodatkiem oregano obtocz tak jak schabowe, najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Gdyby okazało się, że panierka jest zbyt cienka, możesz panierować raz jeszcze. Nie chcemy, aby roztapiająca się mozzarella rozpłynęła się na patelni.

  • Smażenie

    Smażenie

    Na patelni z nieprzywieralnym dnem rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek. Następnie na rozgrzany tłuszcz połóż plastry mozzarelli i smaż je z dwóch stron na złoty kolor – około 2 minuty z jednej strony.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Mozzarellę podawaj z lekką sałatką na bazie rukoli oraz pomidorów. Na przyjęciach podawaj ją na półmiskach razem z dipem i małymi widelczykami. Możesz także zjeść ją z ziemniakami oraz surówką, jeśli ma być częścią obiadu. Smacznego!

Popularne tagi
  • przepis na brokuły blanszowane z sosem
  • cukier puder
  • mozzarella
  • zioła
  • potrawa obiadowa
  • fosfor
  • papryka mielona
  • mąka pszenna
  • przepis na brokuły z sosem indyjskim
  • przystawka na ciepło
  • sposób wykonania placków drożdżowych
  • kuchnia wegetariańska
  • fitoestrogeny
  • podwieczorek
  • farsz do pierogów ruskich
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising