Skuteczny balsam łagodzący z ogórka i melona
Skuteczny balsam łagodzący z ogórka i melona
O dobroczynnych właściwościach ogórka, który nawilża, odświeża oraz poprawia wygląd skóry, wie każda kobieta. Podobne dobroczynne działanie ma soczysty melon, a ich połączenie może okazać się zbawienne dla skóry. Widać to w kosmetykach dostępnych w sklepach. Jednak zamiast kupować balsamy, lepiej wykonać taki samodzielnie. Jego łagodzące właściwości przydadzą się szczególnie latem, gdy skóra wymaga delikatnej pielęgnacji.
Co jest niezbędne?
Przygotowanie balsamu łagodzącego w domowych warunkach wymaga przygotowania odpowiednich składników. Znajdują się wśród nich:
* 1 melon,
* 1 ogórek zielony,
* 1 torebka herbaty melonowej,
* 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
* wosk emulgujący.
Przyda się także ostry nóż, łyżka, blender oraz słoik lub inny szklany pojemnik z zakrętką, w którym można będzie przechowywać balsam.Etap pierwszy
Melona oraz ogórka starannie umyć, a następnie obrać dokładnie ze skórki. Wbrew wyglądowi melona jego skórka nie jest bardzo trudna do obierania, więc nie będzie to zbyt czasochłonne. Obrane składniki przekroić na pół.
Etap drugi
Zarówno z warzywa, jak i z owocu wydobyć łyżeczką wszystkie pestki. Po wykonaniu tego pokroić jedno i drugie na drobne kawałki.
Po zakończeniu krojenia 1/4 szklanki melona i 1/4 szklanki ogórka umieścić w blenderze. Dokładnie zmiksować. Resztę składników można zamknąć w pojemniku plastikowym i schować w lodówce do ponownego wykorzystania.
Etap trzeci
Torebkę herbaty melonowej zalać 1 szklanką wrzątku. Pozostawić na 5 minut, aby się dobrze zaparzyła. Pod koniec parzenia przygotować 1/4 szklanki wosku i roztopić w mikrofalówce. Topienie powinno trwać nie dłużej niż 10 – 15 sekund. Wosk przybierze płynną konsystencję i nada się do wykorzystania.
Etap czwarty
Roztopiony wosk połączyć z oliwą z oliwek, zaparzoną herbatą oraz mieszanką melonowo-ogórkową. Całość najlepiej zmiksować w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przełożyć do słoika. Używać od razu po przygotowaniu i przechowywać w lodówce. Balsam należy wykorzystać w przeciągu 7 dni.