Przysmak dla dziecka – ciasto z Milky Way
Przysmak dla dziecka – ciasto z Milky Way
Dzieci lubią różne słodkości, desery, kremy i batoniki. Można to połączyć i wszystkim małym wielbicielom batonów przygotować ciasto oparte właśnie na nich, niezwykle słodkie oraz bardzo proste to wykonania. Oto przepis na to, jak urozmaicić niedzielne popołudnie każdemu maluchowi.
Przydatne składniki
Aby wykonać dobre ciasto, trzeba przygotować odpowiednie składniki. Wśród nich koniecznie powinno znaleźć się:
* 11 batoników „Milky Way”,
* 2,5 szklanki mąki,
* 2 szklanki cukru,
* 2 szklanki cukru pudru,
* 1 szklanka orzechów włoskich,
* 1/2 szklanki mleka,
* 1/2 szklanki maślanki,
* 4 jajka,
* 1,5 kostki margaryny,
* 3 łyżeczki olejku waniliowego,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
* szczypta soli.
Można przygotować również czekoladowe gwiazdki „Milky Way”, którymi ozdobimy ciasto po jego przygotowaniu.Etap pierwszy
Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od rozgrzania piekarnika do temperatury 175 stopni Celsjusza. Będzie przygotowany już do późniejszego pieczenia.Następnie przygotować garnek i włożyć do niego 8 batoników. Włączyć ogień pod nimi i dodać 1/2 margaryny. Płomień nie powinien być za duży, do tego warto od czasu do czasu zamieszać całość plastikową łyżką, żeby nie doszło do przypalenia się mikstury.
Etap drugi
Margarynę i batoniki mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Ze względu na czekoladę może to trochę potrwać, lecz warto poświęcić kilka minut więcej, żeby wszystko dobrze połączyło się ze sobą. Gdy tak się stanie, zdjąć garnek z ognia i odstawić na bok.
Etap trzeci
Do miski z wysokimi brzegami wsypać cukier, dodać 1/2 margaryny i rozpocząć miksowanie na wolnych obrotach. W czasie miksowania dodawać stopniowo po 1 jajku. Dokładnie wymieszać.Następnie mąkę i sol przesiać do osobnego naczynia. W kolejnej misce połączyć ze sobą maślankę i sodę oraz olejek waniliowy.
Etap czwarty
Do mieszanki z jaj dodawać naprzemiennie mieszankę z maślanki i mieszankę z mąki, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się ze sobą. Gdy powstanie gładka całość, można dodać masę z batoników i znów dokładnie miksować.Po otrzymaniu gładkiej masy przelać ją do prostokątnego naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Piec 60 minut, po czym wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Etap piąty
W czasie gdy ciasto będzie się chłodziło, należy przygotować polewę. W garnku rozpuścić pozostałą część margaryny oraz 3 batoniki. Gdy składniki się rozpuszczą, dodać cukier puder i sól, cały czas mieszając. Dodać posiekane orzechy, po czym wylać całość na ciasto. Podawać, gdy polewa całkiem stwardnieje.