Przepis na ciasto à la baton Milky Way
Przepis na ciasto à la baton Milky Way
Baton Milky Way (Droga Mleczna) ma jak najbardziej adekwatną nazwę: jest pyszny, mleczny, rozpływający się w ustach. Poleca się go zjeść przed ważnym testem lub egzaminem, gdyż skutecznie podnosi poziom cukru we krwi i sprawia, że zaczynamy pracować na wyższych obrotach. Ta słodka przekąska jest uwielbiana zwłaszcza przez dzieci, dlatego też warto zrobić im urodzinową niespodziankę i zamiast tortu zaserwować duże ciasto przypominające smakiem właśnie ten baton. Sprawdź koniecznie poniższy przepis.
Biszkopt:
Masa czekoladowa:
Masa śmietanowa:
Dekoracja:
Pieczenie biszkoptu
Oddziel białka od żółtek. Do dużej miski, najlepiej tej od miksera, wlej najpierw same białka. Ubijaj je, a w trakcie tego stopniowo dodawaj cukier. Następnie, gdy już uzyskasz zwartą pianę, dodaj żółtka, proszek do pieczenia, trzy łyżki kakao i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj bardzo powoli, żeby białka nie oklapły, za pomocą szpatułki, nie miksera.Biszkopt włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Będzie piekł się 20 minut. Kiedy ostygnie, przekrój go wzdłuż na dwie części.
Masa śmietanowa
Do miski od miksera wlej śmietanę kremówkę, dodaj śmietan-fixy i zacznij ubijać ją na bitą śmietanę. W tym czasie dodawaj cukier puder.
Masa czekoladowa
Uszykuj garnuszek z wodą i postaw go na ogniu. Na garnuszku zaś postaw miskę, w której będziesz rozpuszczać czekoladę. Połam dwie tabliczki i wrzuć je do garnuszka, a kiedy już się prawie roztopią, dodaj pociętą kostkę masła i rozpuść ją w czekoladzie. Wymieszaj. Powstałą masę czekoladową należy rozpuścić.
Przekładanie warstw
Wyłóż blachę folią aluminiową i połóż na niej jedną część upieczonego biszkoptu. Wylej na nią większość masy śmietanowej, następnie przykryj ją drugą częścią ciasta, wyłóż pozostałość masy śmietanowej, a na nią całą masę czekoladową. Możesz ozdobić ciasto wiórkami z białej czekolady albo kawałkami batonów Milky Way. Zanim je podasz, włóż je do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Serwowanie
Ciasto podawaj cięte w kwadraty, w towarzystwie truskawek, listków mięty albo deserowej kawy. Smacznego!