Pyszne blanszowane brokuły z sosem czosnkowym – jak je przyrządzić?
Pyszne blanszowane brokuły z sosem czosnkowym – jak je przyrządzić?
Sezon na niedrogie brokuły już coraz bliżej, a to oznacza, że trzeba zacząć zbierać przepisy pomagające je przyrządzić. Jednym z lepszych sposobów na podanie brokułów jest przygotowanie ich z czosnkiem, ponieważ oba składniki pasują do siebie zaskakująco dobrze. Jeśli lubisz brokuły oraz czosnek, a chcesz zrobić coś dobrego na kolację, śmiało skorzystaj ze sprawdzonego przez nas przepisu.
Niezbędne składniki spożywcze
Aby danie wyszło wyśmienite, potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze, wśród których powinny znaleźć się przede wszystkim:
* 60 dag brokuł,
* 2 ząbki czosnku,
* 1/2 szczypiorku,
* 200 ml jogurtu naturalnego,
* 3 łyżki majonezu,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Brokuły umyć dokładnie pod ciepłą wodą albo w wodzie z octem, żeby ewentualne robaczki kryjące się w różyczkach brokułowych zniknęły. Przepłukać jeszcze raz i podzielić na mniejsze kawałki, tak samo jak dzieli się kalafior.Kawałki warzywa włożyć do miski, po czym zalać go wrzątkiem do zimnej wody, blanszując w taki sposób przez 10 minut.
Krok drugi
Czosnek obrać z łupinki i przecisnąć przez praskę. Dla pogłębienia smaku, zamiast 2 ząbków można dać 3 ząbki. Wrzucić go do miski i dodać jogurt naturalny, majonez oraz odrobinę przypraw. Wymieszać wszystko dokładnie, tworząc intensywnie pachnący sos. Szczypiorek umyć i posiekać, pozostawiając do późniejszego wykorzystania.
Krok trzeci
Brokuły przełożyć na sitko, żeby osuszyły się z nadmiaru wody, a następnie ułożyć w misce albo na talerzu, jedną różyczkę obok drugiej. Sos jeszcze raz zamieszać i polać nim kompozycję z warzyw. Na koniec posypać wszystko posiekanym szczypiorkiem. Gotowe. Potrawa nadaje się do podawania zarówno na zwykły, codzienny obiad, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi. Dla jeszcze lepszego efektu można dodać do niej odrobinę sera feta.