Advertising
Zakumaj.pl

Pyszne blanszowane brokuły z sosem czosnkowym – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: borgiria
Wymagany czas: 25 min.
Pyszne blanszowane brokuły z sosem czosnkowym – jak je przyrządzić?

Pyszne blanszowane brokuły z sosem czosnkowym – jak je przyrządzić?

Sezon na niedrogie brokuły już coraz bliżej, a to oznacza, że trzeba zacząć zbierać przepisy pomagające je przyrządzić. Jednym z lepszych sposobów na podanie brokułów jest przygotowanie ich z czosnkiem, ponieważ oba składniki pasują do siebie zaskakująco dobrze. Jeśli lubisz brokuły oraz czosnek, a chcesz zrobić coś dobrego na kolację, śmiało skorzystaj ze sprawdzonego przez nas przepisu.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Aby danie wyszło wyśmienite, potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze, wśród których powinny znaleźć się przede wszystkim:

    * 60 dag brokuł,

    * 2 ząbki czosnku,

    * 1/2 szczypiorku,

    * 200 ml jogurtu naturalnego,

    * 3 łyżki majonezu,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Brokuły umyć dokładnie pod ciepłą wodą albo w wodzie z octem, żeby ewentualne robaczki kryjące się w różyczkach brokułowych zniknęły. Przepłukać jeszcze raz i podzielić na mniejsze kawałki, tak samo jak dzieli się kalafior.Kawałki warzywa włożyć do miski, po czym zalać go wrzątkiem do zimnej wody, blanszując w taki sposób przez 10 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Czosnek obrać z łupinki i przecisnąć przez praskę. Dla pogłębienia smaku, zamiast 2 ząbków można dać 3 ząbki. Wrzucić go do miski i dodać jogurt naturalny, majonez oraz odrobinę przypraw. Wymieszać wszystko dokładnie, tworząc intensywnie pachnący sos. Szczypiorek umyć i posiekać, pozostawiając do późniejszego wykorzystania.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Brokuły przełożyć na sitko, żeby osuszyły się z nadmiaru wody, a następnie ułożyć w misce albo na talerzu, jedną różyczkę obok drugiej. Sos jeszcze raz zamieszać i polać nim kompozycję z warzyw. Na koniec posypać wszystko posiekanym szczypiorkiem. Gotowe. Potrawa nadaje się do podawania zarówno na zwykły, codzienny obiad, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi. Dla jeszcze lepszego efektu można dodać do niej odrobinę sera feta.

Popularne tagi
  • drugie śniadanie
  • wartość odżywcza ziemniaków
  • duszona fasolka
  • porada kulinarna
  • przepis na tarte ze szparagami
  • ser
  • zioła prowansalskie
  • grillowane pieczarki z serem
  • pasztet
  • fasolka
  • przepis na sałatkę hawajską
  • jesienny podwieczorek
  • warzywa
  • mąka pełnoziarnista
  • ciasto francuskie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising