Pyszne ciasto dyniowe z czekoladą
Pyszne ciasto dyniowe z czekoladą
Dyniowe ciasto jest w stanie zauroczyć każdego smakosza. Jeśli dodatkowo połączy się dynię z czekoladą, stworzy się ciasto doskonałe, które zadowoli podniebienie każdego. Nieduże, wilgotne, a do tego słodkie będzie ozdobą każdego jesiennego podwieczorku. Wystarczy wymieszać składniki i gotowe. A jak je mieszać? O tym mówi poniższy przepis.
Jakich składników potrzeba?
Przygotowanie ciasta jest proste, jeśli ma się zebrane wszystkie niezbędne składniki. Należą do nich przede wszystkim:
* 2 szklanki mąki,
* 2 szklanki startej dyni,
* 1 szklanka cukru,
* 1 szklanka oleju,
* 3 jajka,
* 50 g gorzkiej czekolady,
* 4 łyżeczki kakao,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 3 – 4 krople aromatu waniliowego.Pierwszy krok
Jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek, każde do osobnej miski. Żółtka odłożyć na potem, a do białek wsypać szczyptę soli i zacząć ubijać. Gdy piana stanie się sztywna i puszysta, dodawać powoli cukier, cały czas miksując, a na zakończenie wrzucać po 1 żółtku, ubijając aż do uzyskania puszystego kogla-mogla.
Drugi krok
Do puszystej masy zacząć wolno dodawać mąkę. Nie należy wsypywać jej od razu w całości, lecz po trochu. Zaraz po jej wymieszaniu z masą wsypać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao oraz dodać startą dynię, posiekaną na drobno czekoladę, a na końcu wlać olej z aromatem. Całość dokładnie wymieszać.Czekoladę można albo posiekać nożem, albo zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Trzeci krok
Powstałą masę przelać do podłużnej formy, tzw. keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć ją do piekarnika i piec przez 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.Po upieczeniu ostudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem, chociaż nie jest to konieczne. Ciasto ma doskonały smak nawet bez dodatkowego słodzenia.