Pyszne muffinki z powidłami śliwkowymi
Pyszne muffinki z powidłami śliwkowymi
Koniec lata to czas na śliwki. Jeśli ciasta oraz knedle to za mało, można przygotować coś innego na deser. Muffinki z powidłami śliwkowymi nadadzą się zarówno na podwieczorek, jak i na drugie śniadanie. Nie są trudne do wykonania, a smakują wyśmienicie. Raz zjedzone, będą zachęcać do pieczenia ich coraz częściej.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby babeczki wyszły smaczne i słodkie, potrzebne są odpowiednie produkty spożywcze, wśród których znajdują się:
* 1,5 szklanki mąki pszennej,
* 3/4 szklanki cukru,
* 1/2 szklanki wody,
* 1/2 szklanki maślanki albo kefiru (wedle uznania),
* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
* 1/3 szklanki oleju roślinnego,
* 2 łyżki cukru waniliowego,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* sól,
* powidła śliwkowe.
Potrzebne będą również papilotki papierowe albo silikonowe do wypieku małych babeczek.Krok pierwszy
Do miski wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier waniliowy, cukier zwykły, sól i sodę oczyszczoną, czyli składniki suche. Należy wymieszać je ze sobą i na chwilę odstawić na bok.
Krok drugi
Do drugiej miski wlać maślankę albo kefir, wodę, olej roślinny i dokładnie wymieszać. Można przy pomocy łyżki lub miksera, ale ustawionego na najniższych obrotach. Po wymieszaniu dodać suche składniki do mokrych, zwiększyć obroty miksera i zmiksować całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok trzeci
Papilotki ułożyć na blasze do pieczenia. Wypełnić je do połowy wysokości ciastem przy użyciu małej łyżeczki. Na środek każdej papilotki nałożyć powidła. Wystarczy 1/4 łyżeczki. Przykryć je pozostałą częścią ciasta. Najlepiej, aby powidła były dobrze ukryte pod masą.
Krok czwarty
Piec muffinki w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 25 minut. Po upieczeniu ostudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!