Przepis na babeczki czekoladowo-wiśniowe (przepis Nigelli Lawson)
Przepis na babeczki czekoladowo-wiśniowe (przepis Nigelli Lawson)
Wisienka na czekoladowym torcie to jedno z najbardziej wybornych połączeń smakowych oraz kolorystycznych. Wiśnie oraz czekolada pasują do siebie idealnie, tworzą zgrany duet za każdym razem, gdy pojawiają się w naszych piekarnikach i na talerzach. Lato to idealny moment, żeby znaleźć trochę czasu, kupić wiśnie na targu i włożyć je w słoiki, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się ich cierpkością jesienią i zimą. A co będzie smakować lepiej w długi i zimny wieczór niż pyszna i słodka babeczka czekoladowo-wiśniowa? Wypróbuj poniższy przepis i spraw kulinarną niespodziankę swojej rodzinie, przyjaciołom, no i oczywiście sobie.
Ciasto:
Krem:
Przygotowanie ciasta
Przygotowanie ciasta na babeczki rozpocznij od rozpuszczenia masła w rondelku. Kiedy masło zacznie się topić, dodaj do niego drobno pokruszoną czekoladę (gorzką lub mleczną) i wszystko wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Zdejmij rondel z ognia i odczekaj kilka minut, żeby masa lekko przestygła, a potem przelej ją do większej miski i dodaj cukier, jajka, dżem oraz szczyptę soli. Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą dużej drewnianej łyżki, a potem w drugiej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz masę czekoladowo-wiśniową z mąką. Tak powstałe ciasto przelej do papilotek lub specjalnych foremek i piecz 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie kremu
Krem czekoladowy jest banalnie prosty w przygotowaniu. Do garnuszka wlej śmietanę i dodaj do niego pokruszoną czekoladę mleczną. Kiedy masa zacznie wrzeć, zdejmij garnuszek z ognia i wymieszaj krem bardzo dokładnie i szybko za pomocą trzepaczki, aż jego konsystencja będzie zwarta i kremowa.
Dekorowanie
Upieczone babeczki możesz teraz udekorować. Ostudzony krem nakładaj na czubek babeczki łyżką, tworząc taki wzór, jaki chcesz uzyskać. Na krem połóż jedną wiśnię (może być kandyzowana). Gotowe, smacznego!