Smaczny sernik z masłem orzechowym
Smaczny sernik z masłem orzechowym
Masło orzechowe, wcześniej znane głównie jako przysmak rodem z USA, gości obecnie na polskich stołach coraz częściej, zwłaszcza jako dodatek do kanapek. Jest smaczne, lekko słone, zawiera orzechy, ale ma także wartości odżywcze w postaci dobrych tłuszczów. Może być również kreatywnie wykorzystane, w tym do wypieków, nawet do tradycyjnego sernika. Warto spróbować!
Potrzebne składniki
Aby przygotować pyszny sernik z masłem orzechowym, niezbędnych jest kilka składników do jego wykonania. Należą do nich:
* 1 kg sera białego,
* 100 ml śmietanki 30%,
* 400 g masła orzechowego,
* 4 jajka,
* 3/4 szklanki cukru,
* orzeszki ziemne (opcjonalnie).
Dla urozmaicenia smaku sernika przyda się również odpowiednia polewa, którą można wykonać z następujących produktów:
* 50 g masła,
* 100 g gorzkiej czekolady,
* 1/3 szklanki brązowego cukru.Krok pierwszy
Ser biały – może być specjalny ser do sernika, którego nie trzeba już mleć – przełożyć do miski i wsypać cukier. Utrzeć albo zmiksować mikserem na wolnych obrotach. Gdy ser stanie się puszysty, wówczas zacząć dodawać do niego po 1 jajku. Nie przerywać miksowania aż do wykorzystania wszystkich.
Krok drugi
Do puszystej masy serowo-jajecznej dodać 1/2 przygotowanego masła orzechowego. Znów zacząć miksować. W trakcie dodawać śmietankę, powoli, bez wlewania całej od razu. Kiedy śmietana połączy się z resztą masy, wrzucić pozostałe masło. Wymieszać wszystko do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
Krok trzeci
Gotową masę przelać do tortownicy posmarowanej lekko tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Poza tortownicą do piekarnika, na sam dół, pod formę, należy wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 130 stopni. Piec jeszcze 50 – 60 minut.
Krok czwarty
Po upieczeniu odstawić sernik do przestudzenia i przygotować polewę. W kąpieli wodnej, nad parą, rozpuścić gorzką czekoladę. Dodać cukier i masło, a następnie wymieszać wszystko, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą polać całą powierzchnię sernika, posypać orzeszkami i poczekać, aż lekko zastygnie. Podawać.