Prosty sposób na jajka po benedyktyńsku
Prosty sposób na jajka po benedyktyńsku
Nie możesz zdecydować się, czy wolisz jajka, czy boczek, jajka sadzone czy na twardo? W takim razie potrzebujesz jajek po benedyktyńsku, które są połączeniem wszystkich tych smaków. Ich przygotowanie wymaga precyzji, jednak to nie powinno stać na przeszkodzie przed zrobieniem smacznego śniadania. Wystarczy jeden kęs, żeby poczuć niebo w ustach.
Potrzebne składniki spożywcze
Przygotowanie jajek po benedyktyńsku wymaga odpowiednich składników spożywczych o wysokiej jakości. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:
* 4 jajka,
* 4 plasterki boczku,
* 4 bułki do tostów lub angielskie muffinki,
* szczypiorek,
* masło,
* olej,
* ocet,
* sól,
* pieprz,
* sos holenderski (własnej roboty lub z butelki).
Zamiast szczypiorku można użyć również pietruszki.Krok pierwszy
Bułeczki lub muffinki muszą być bardzo świeże, w przeciwnym razie smak potrawy nie będzie tak dobry, jak powinien. Bułeczki przekroić na pół, po czym posmarować jedną część masłem. Można pozwolić sobie na grubszą warstwę masła, żeby smak całości był bardziej wyrazisty. Pieczywo można dodatkowo podpiec w tosterze, ale nie jest to konieczne. Bułeczki odłożyć na bok i przygotować patelnię. Rozgrzać na niej olej, po czym wrzucić boczek i smażyć go z obu stron, aż dobrze zbrązowieje.
Krok drugi
Wszystkie jajka ugotować w koszulkach. Do garnka nalać wodę i doprawić ją 1 łyżką octu oraz szczyptą soli. Jajka wbić do osobnych, niewielkich miseczek. Następnie zrobić w gotującej się wodzie wir łyżką i powoli wlewać jajko z pierwszej miski. Gotować, aż białko będzie ścięte, jednak żółtko pozostanie nadal płynne. Wyjąć jajko i w taki sam sposób przygotować kolejne.
Krok trzeci
Po przygotowaniu wszystkich elementów zacząć składać posiłek. Posmarowane masłem bułki ozdobić boczkiem, na nim położyć jajko w koszulce i polać całość sosem holenderskim. Posypać solą, pieprzem, szczypiorkiem i tak wykonane danie podawać na śniadanie albo na kolację.