Sposób przyrządzenia sosu paprykowego Dukana
Sposób przyrządzenia sosu paprykowego Dukana
Dieta Dukana jest bogatsza, niż mogłaby się wydawać na pierwszy rzut oka. Już od jej drugiej fazy można jadać smaczniejsze potrawy, które z powodzeniem daje się urozmaicać nie tylko przyprawami, lecz również sosami. Jednym z lepszych jest sos paprykowy, nadający się idealnie do kurczaka.
Potrzebne składniki spożywcze
Świeże składniki to podstawa udanego sosu. Dlatego przed rozpoczęciem gotowania niezbędne jest przygotowanie:
* 4 pomidorów,
* 1 papryki czerwonej,
* 1 papryki żółtej,
* 1 cebuli,
* 100 ml octu winnego,
* 1 łyżki słodziku,
* papryki mielonej ostrej,
* soli.Krok pierwszy
Papryki oraz pomidory przemyć wodą. Następnie ułożyć pomidory w misce i sparzyć wrzątkiem, dzięki czemu skórka z łatwością odejdzie. Pokroić pomidory na kawałki. Podobnie postąpić z papryką, pozbywając się z niej wcześniej gniazd nasiennych.
Krok drugi
Cebulę obrać z łupinki i drobno posiekać. Przełożyć ją do blendera, po czym dodać do niej resztę warzyw. Zmiksować całość na gładką masę, tak żeby kawałki papryki były niewidoczne. Może to zająć 1 – 2 minuty, w zależności od ustawionej prędkości blendera. Następnie dodać ocet oraz przyprawy i znów zmiksować.
Krok trzeci
Uzyskany blenderem przecier przecedzić przez sitko do rondelka. Dzięki temu usunie się ewentualne skórki oraz twardsze resztki warzyw. Garnek postawić na piecu, włączyć mały gaz i pozostawić do gotowania na 40 minut. Po tym czasie sos paprykowy jest gotowy do podawania z dowolnymi potrawami. Smacznego!