Smaczny sernik w diecie Dukana
Smaczny sernik w diecie Dukana
Dieta Dukana to nie tylko wyrzeczenia. Może być pełna przyjemności, trzeba jedynie wiedzieć, jak je przygotować. Wielbiciele sera i serników różnego rodzaju będą zadowoleni, ponieważ w II fazie diety można przygotować smaczny sernik. Jak to zrobić? Wystarczy przeczytać poniższy przepis.
Składniki na ciasto
Produkty niezbędne do przygotowania sernika powinny być zgodne z zaleceniami diety. Jeżeli liczy się na jej dobre efekty, lepiej nie przeprowadzać modyfikacji, a jedynie zadbać o dobrą jakość składników. Do wykonania ciasta potrzebne będą:
* 800 g chudego twarogu,
* 3 łyżki mąki kukurydzianej,
* 1 szklanka mleka 0,2%,
* 6 jaj,
* 1,5 łyżeczki słodzika,
* aromat do pieczenia ciast (smak wedle uznania).
Wybierając słodzik, trzeba koniecznie sprawdzić, czy nadaje się do pieczenia. W przeciwnym razie może zniszczyć całe ciasto i tylko zmarnuje się składniki.Pierwszy krok
Na początek trzeba przecisnąć ser przez maszynkę. Mielenie powinno odbyć się przynajmniej 3 razy. Istnieją sery gotowe, zmielone już, jednak przy diecie Dukana lepiej z nich nie korzystać. Są za słodkie oraz posiadają dodatki, które zepsują efekt odchudzania.
Drugi krok
Po dokładnym zmieleniu sera należy dodać do niego część składników – mąkę kukurydzianą, słodzik, wybrany aromat oraz żółtka jaj. Białka pozostawić do dalszego wykorzystania w osobnej misce. Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, następnie dolać szklankę mleka i znów miksować.
Trzeci krok
Białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera lub ubijaczki, a następnie dodawać powoli do masy serowej. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, pamiętając, żeby odbywało się to na najniższych obrotach miksera.
Czwarty krok
Formę do pieczenia ciasta, w dowolnym kształcie, wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wylać na nią przygotowane ciasto. Następnie włożyć formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec przez 60 – 70 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, można wyjąć je z piekarnika, poczekać, aż ostygnie i włożyć do lodówki. Dzięki temu będzie miało lepszy smak i będzie łatwiejsze do krojenia. Podawać bez dodatków, ale na ładnym talerzyku.