Advertising
Zakumaj.pl

Łatwy sposób pieczenia chleba dyniowego

Opiekun artykułu: bioza
Wymagany czas: 1 godz.
Łatwy sposób pieczenia chleba dyniowego

Łatwy sposób pieczenia chleba dyniowego

Miło zjeść na śniadanie kromkę pysznego chleba z dodatkami. Dzień od razu robi się lepszy, a brzuch pełny. Gotowość na trudy dnia wzrasta, dlatego zaserwowanie sobie przysmaku o poranku jest bardzo ważne. Przysmakiem może być dyniowy chleb, który niczym ciasto z dyni można zrobić w domu – sprawdź z nami, jak tego dokonać.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzebujesz?

    Jakich składników potrzebujesz?

    Do zrobienia smacznego chlebka o dyniowym posmaku niezbędne będą odpowiednie składniki spożywcze, wśród których muszą znaleźć się:

    * 500 g mąki żytniej,

    * 400 ml ciepłej wody,

    * 14 g drożdży suchych,

    * 1 szklanka piure z dyni,

    * 4 łyżki otrębów owsianych,

    * 2 łyżki cukru,

    * 2 łyżeczki soli,

    * przyprawa do dyni,

    * cynamon,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ciepłą wodę przelać do miseczki, pamiętając, że woda ma być ciepła, ale nie może być gorąca, bo to zabije drożdże. Wsypać do wody zawartość torebek z drożdżami. Wymieszać szybko, po czym odstawić na bok.W osobnej, większej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki – cynamonu oraz przyprawy do dyni można dodać dowolną ilość, wedle własnego uznania i smaku. Po 5 – 10 minutach, gdy drożdżowy zaczyn trochę urośnie, połączyć z nim suche składniki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Dokładnie wymieszać suche z mokrym, tworząc gładką masę. Następnie po uzyskaniu jej odpowiedniej konsystencji dodać piure z dyni, znów mieszając wszystko dokładnie. Gdy dynia stanie się całkowicie częścią ciasta, przykryć miskę i pozostawić ją na 30 minut w dość ciepłym miejscu. Przez ten czas ciasto zdoła dobrze wyrosnąć.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przygotować podłużną formę do pieczenia, posmarować ją masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do niej gotowe, wyrośnięte ciasto i na 10 minut odłożyć jeszcze na bok, żeby ponownie ciasto zwiększyło swoją objętość. Dopiero po tym czasie wsunąć formę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec godzinę, a następnie ostudzić pierwsze 15 minut w uchylonym piekarniku. Chleb można jeść, kiedy jest jeszcze lekko ciepły, jednak najlepiej smakuje już ostudzony, z dodatkami lub bez.

Popularne tagi
  • dodatki do ciasta
  • płatki owsiane
  • śniadanie
  • owoce
  • mieszanka ziaren
  • słonecznik
  • blender
  • chleb z cukinii
  • zalety masła orzechowego
  • chleb wieloziarnisty
  • właściwości masła orzechowego
  • zdrowe pieczywo
  • chleb oliwkowy
  • zawał serca
  • alergia
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising