Wspaniałe ciasto z jagodami – jak je zrobić?
Wspaniałe ciasto z jagodami – jak je zrobić?
Obowiązkowym przysmakiem na przełomie lata i jesieni, który trzeba podać na podwieczorek przynajmniej raz, jest ciasto z jagodami. Ze względu na krótki sezon na jagody lepiej przygotować smakołyk, niż przez cały rok żałować, że się tego nie zrobiło. Przy tym nie potrzeba do tego bardzo skomplikowanego przepisu, wystarczy najprostszy, lecz sprawdzony – a oto on.
Niezbędne produkty spożywcze
Podstawą dobrego ciasta są równie dobre składniki, wśród których powinny znaleźć się przede wszystkim:
* 1 1/4 szklanki mąki,
* 3/4 szklanki cukru,
* 4 jajka,
* 6 łyżek oleju,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 40 dag czarnych jagód,
* esencja rumowa,
* cukier puder.
Pierwszy krok
Jagody przełożyć na sitko i umyć pod zimną wodą – pozostawić je na nim do wyschnięcia lub przełożyć na papierowy ręcznik, żeby straciły nadmiar wody. W tym czasie zająć się ubijaniem jajek. Wbić je do miski i rozpocząć ubijanie mikserem, żeby szybko osiągnąć żółtą, puszystą masę. Po osiągnięciu puszystości masy zacząć dodawać do niej cukier, nie zaprzestając mieszania.
Drugi krok
Po dodaniu cukru dolać do masy jajecznej esencję rumową w dowolnej ilości – choć nie za dużo, żeby zapach rumu nie zdominował smaku jagód – 2 łyżki wody, olej oraz cały czas mieszać. Dopiero gdy olej dobrze wniknie w masę, rozpocząć dosypywanie mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Mąkę można wcześniej przesiać, ale nie jest to konieczne.
Trzeci krok
Po dodaniu mąki wszystkie składniki wymieszać ze sobą łyżką, tworząc jednolitą, pachnącą masę. Na tym etapie można dodać także jagody. Aby nie opadły na spód ciasta podczas pieczenia, dobrze jest obtoczyć je delikatnie w mące i dopiero wtedy wrzucić do miski. Wymieszać dokładnie.Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto i wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 40 – 45 minut. Po upieczeniu ostudzić, a przed podaniem i pokrojeniem obficie posypać cukrem pudrem.