Skuteczny sposób utrzymania niskiego poziomu cholesterolu
Skuteczny sposób utrzymania niskiego poziomu cholesterolu
Posiadanie niskiego cholesterolu jest bardzo istotne dla całego organizmu. Dzięki temu jest mniejsza szansa na dostanie zawału lub rozwój miażdżycy, niebezpiecznej dla ogólnego zdrowia. Są to dostatecznie dobre powody, żeby zachować poziom cholesterolu na odpowiednim poziomie. Całkowite wyeliminowanie go nie byłoby zdrowe, gdyż jest niezbędny do wielu procesów zachodzących w organizmie, ale trzeba go kontrolować.
Unikaj złych tłuszczów
Chcąc mieć odpowiedni poziom cholesterolu, nie należy jadać tłusto i używać takich tłuszczów jak smalec, masło albo łój. Nie są zdrowe, za to w nadmiarze doprowadzają do blokowania żył. Znacznie lepiej sprawdzają się tłuszcze pochodzenia roślinnego, czyli oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej sojowy. Dzieje się tak dlatego, że w roślinach – w przeciwieństwie do produktów zwierzęcych – nie ma cholesterolu.
Mleko mniej tłuste
Dbanie o cholesterol nie oznacza ograniczenia mleka ani nabiału do kompletnego minimum. Trzeba jedynie wybierać mniej tłuste wersje produktów. W przypadku mleka najlepiej zdecydować się na takie, którego zawartość tłuszczu oceniona jest na 0,5% – 1,5%, maksymalnie 2%. Przy tym najlepiej wypijać jedynie 1 szklankę mleka dziennie.
Bez smażenia
Potrawy smażone na głębokim tłuszczu, w panierce, nie są najlepsze, aby utrzymać niski poziom cholesterolu, wręcz przeciwnie. Lepiej zrezygnować z takiego przygotowania potraw lub ograniczyć je do minimum. Znacznie lepszym pomysłem jest przygotowywanie potraw na parze lub na grillu, co minimalizuje ilość znajdującego się w mięsie tłuszczu przyczyniającego się do wzrostu poziomu złego cholesterolu.
Warzywa zamiast mięsa
To w mięsie znajduje się sporo cholesterolu, który w połączeniu z ludzkim jest sprawia, że jest go w krwiobiegu więcej i więcej. Dobrym pomysłem jest zastąpienie dużej ilości mięsa warzywami, które są nie posiadają cholesterolu, za to mają mnóstwo niezbędnych witamin i minerałów. Można je jadać niemal bezkarnie, ponieważ bez dodatków, np. tylko gotowane lub na surowo, nie posiadają niemal żadnych kalorii.
Ograniczenie słodyczy
Niestety, również słodycze, ciastka, herbatniki, czekolada nie powinny być jadane w nadmiarze. Jedna kostka czekolady z pewnością się przyda, jednak nie więcej. W słodkościach znajduje się duża ilość tłuszczy oraz cukru, a oba te składniki w nadmiarze wpływają niekorzystnie na cholesterol oraz wagę.