W jaki sposób przechowywać ser?
W jaki sposób przechowywać ser?
Sery stanowią jeden z popularniejszych produktów w lodówce w każdym domu. Żółte, białe, pleśniowe, smakowe, wszystkie są idealnym składnikiem kanapek oraz innych dań, jednak trzeba o nie dbać, żeby nie psuły się i nie powodowały problemów żołądkowych. Dbać o sery trzeba już od momentu przyniesienia ich ze sklepu, czyli zapewnić im odpowiednie miejsce przechowywania.
Czas ważności i przechowywania
Już w momencie zakupu należy sprawdzić, czy ser ma długą datę ważności. Jeśli jest to możliwe, najlepiej kupować krojony w sklepie, dzięki czemu widać, jak wygląda. Niestety, zdarza się, że sery pakowane w folię i leżące tak przez dłuższy czas, po odpakowaniu okazują się spleśniałe. W lodówce sery można przechowywać przez różny czas, zależny od miękkości produktu. Sery bardzo miękkie, wilgotne, np. mascarpone lub miękki twaróg, szybko tracą swoją konsystencję, robią się twarde i bez smaku, więc należy zjeść je do 2 tygodni od zakupu. Twardsze sery, w tym popularna Gouda, mogą być przechowywane w lodówce nawet do 4 tygodni, lecz trzeba zdawać sobie sprawę, że każdy kolejny dzień leżenia to utrata smaku i większa twardość.
Opakowanie sera
Żeby ser dłużej zachował świeżość, należy zapewnić mu odpowiednie warunki przechowywania, czyli takie, które ochronią go przed wpływem niskiej temperatury i nie dopuszczą do twardnienia, a jednocześnie pozwolą mu oddychać. Z tego powodu foliowe torebki nie są odpowiednie do przechowywania sera. Nie przepuszczają powietrza, powodują parowanie od środka, co przyśpiesza rozwój pleśni. W wielu sklepach można kupić już ser w pergaminie, wtedy należy tak włożyć go do lodówki. Jeżeli jest w folii, trzeba przełożyć go do pergaminu. Dotyczy to przede wszystkim takich serów, jak Gouda lub Ementaler. Natomiast miękkie sery, np. mascarpone lub twarożek, powinny pozostać w firmowych pudełkach.
Temperatura dla sera
Poza odpowiednim opakowaniem powinno się zadbać również o temperaturę dla sera. Powinien być przechowywany w lodówce, żeby nie doszło do szybkiego pojawienia się pleśni. Najlepszym miejscem dla niego jest dolna szuflada lodówki, w której temperatura jest odpowiednio niska, aby chronić produkt, a jednocześnie jest możliwość odseparowania go od innych produktów. Niestety, ser intensywnie chłonie zapachy, więc położenie go obok czosnku lub wędlin sprawi, że jedzenie go nie będzie przyjemnością. Najlepsza temperatura dla sera to od 0,5 do 3 stopni Celsjusza. Twarde sery można mrozić, dzięki czemu mogą przetrwać nawet 4 miesiące. Z miękkimi lepiej tego nie próbować.
Przechowywanie białego sera
Ze względu na konsystencję biały ser najlepiej szybko skonsumować. Jednak gdy nie udaje się to od razu, trzeba go odpowiednio przechowywać. Jeżeli opakowanie na ser jest trwałe i posiada zamknięcie, można pozostawić je w nim. Gdy opakowanie na to nie pozwala, należy przełożyć go do plastikowego albo szklanego pojemnika z zamknięciem i wykorzystać maksymalnie do 48 godzin. Po tym czasie ser będzie suchy i niesmaczny.