Jak uprawiać cebulę?
Jak uprawiać cebulę?
Cebula jest powszechnie lubianym warzywem. Jadalna jest zarówno bulwa, jak również zielona natka, która jest częstym dodatkiem do kanapek lub białego sera. Żeby mieć zawsze pod ręką świeżą cebulkę, można zacząć uprawiać ją z powodzeniem we własnym ogródku, pamiętając o kilku zasadach uprawy.
Miejsce dla cebuli
Podstawową rzeczą, o jaką trzeba zadbać przed rozpoczęciem uprawy cebuli, jest wybranie dla niej odpowiedniego miejsca. Powinno być dobrze nasłonecznione, nawet w pełnym słońcu, które cebula bardzo lubi. W czasie kiełkowania wystarczy jej nawet 6 stopni Celsjusza, lecz z czasem, zwłaszcza gdy formuje się bulwa, potrzebuje wyższej temperatury, nawet do 20 stopni.
Ziemia dla cebuli
Cebula nie jest bardzo wymagająca co do gleby, jaką preferuje. Jednak są rodzaje ziemi, które szczególnie jej odpowiadają. Taką glebą jest przede wszystkim żyzna ziemia próchnicza, która dobrze zachowuje wilgoć. Może to być less albo czarnoziem, na którym cebula wyrośnie bardzo dorodna.
Nawożenie cebuli
Smaczna cebulka nie ma długich korzeni. Z tego powodu możliwości pobierania przez nią składników odżywczych z ziemi są ograniczone. W związku z tym warto ją nawozić. Najlepsze są nawozy organiczne, przede wszystkim obornik. Żeby były skuteczniejsze, warto użyźnić nimi ziemię jeszcze jesienią, aby na wiosnę, kiedy będzie się sadziło cebulę, była gotowa.
Sadzenie cebuli
Można sadzić cebulę na kilka sposobów. Pierwszy z nich to sadzenie z rozsady. Drugi z dymki. Trzeci z siewu. Sadzenie z dymki jest bardzo popularne, ponieważ wielu osobom wydaje się najłatwiejsze i prowadzące do bardzo szybkiego wzrostu warzywa.
Podlewanie cebuli
Podobnie jak przy nawożeniu, tak i przy podlewaniu trzeba wziąć pod uwagę, że cebula ma niewielkie korzenie. W związku z tym powinna być często i regularnie podlewana, chociaż nie można przesadzić i zalać jej stanowiska. Najlepiej, żeby woda była przez cały czas lekko wilgotna. Aby poprawić wzrost cebuli, można spulchniać delikatnie glebę oraz regularnie wyrywać chwasty, które zabierają jej składniki odżywcze.
Zbieranie cebuli
Po okresie wzrostu i po prawidłowej pielęgnacji dochodzi się do zbiorów. Cebula jest do nich gotowa w momencie, kiedy jej liście zaczynają żółknąć. Po wyjęciu cebulowych bulw należy odstawić je w suche i ciepłe miejsce, pozostawiając tam na 2 – 3 tygodnie.