Advertising
Zakumaj.pl

Wielkanocne śniadanie dla dziecka

Opiekun artykułu: pipi
Wielkanocne śniadanie dla dziecka

Wielkanocne śniadanie dla dziecka

Tradycyjne potrawy wielkanocne, które jada się w czasie śniadania świątecznego, rzadko zachęcają dzieci. Żurek, barszcz, biała kiełbasa – mało które dziecko decyduje się na coś więcej niż spróbowanie. Żeby maluch nie siedział przy stole i nie marudził, że nie ma czego zjeść, warto przygotować dla niego nieco inne potrawy, podane w zachęcający sposób.

Advertising
Advertising
  • Zupa w bułce

    Zupa w bułce

    Świąteczna zupa na talerzu może nie zachwycać dziecka, jednak sposób jej podania może zachęcić do zjedzenia. Z pewnością zupa podana w bułce – ciemnej albo jasnej – sprawi, że maluch zainteresuje się posiłkiem. Do przygotowania takiego posiłku wystarczy 1 duża bułka. Należy ją przekroić na 3/4 wysokości i wydrążyć środek. Nie wyrzucać go, lecz zrobić z pieczywa niewielkie kuleczki.

    Do bułki wlać zupę. Pokroić do niej jajko, w drobne kawałki, wrzucić kulki z bułki i podawać. Można przygotować dla malucha kolorową łyżkę, która uatrakcyjni posiłek.

  • Kanapka z barankiem

    Kanapka z barankiem

    Poza kurczaczkiem i zajączkiem symbolem świąt wielkanocnych jest baranek. Można zaserwować dziecku kanapkę z barankiem, która jest bardzo prosta do wykonania. Niezbędny jest do tego półtłusty ser biały, rzodkiewka, szczypiorek, ziarenko pieprzu oraz 1 – 2 kromki ciemnego, prostokątnego pieczywa. Ser należy wymieszać z 1 łyżką jogurtu naturalnego lub śmietany, a następnie uformować z niego na chlebie figurkę baranka. Szczypiorek pokroić na niewielkie części i ułożyć na dole kromki, niczym trawę, dodać kilka plasterków rzodkiewki i podawać na kolorowym talerzu.

  • Świąteczne naleśniki

    Świąteczne naleśniki

    Być może naleśniki nie są tradycyjnym daniem świątecznym, jednak dla dziecka nadadzą się idealnie, zwłaszcza gdy nada się im odpowiedni kształt. Do ich wykonania najlepiej użyć przepisu na naleśniki amerykańskie, który wymaga proszku do pieczenia. Ich ciasto jest gęstsze i łatwiejsze do formowania. Po wykonaniu go najlepiej przelać je do niewielkiej butelki z wąskim wylotem i formować na patelki odpowiednie kształty. Są nimi dwa okręgi, jeden mały, drugi duży, dwie elipsy na łapki oraz dwa trójkąty na uszy. Po upieczeniu się naleśników na złocisty kolor należy ułożyć je na talerzu. Małe koło to głowa, trójkąty uszy, duże koło tułów, a elipsy łapki. Puszysty ogonek można zrobić z 1 łyżeczki serka wiejskiego, a na łapki położyć po 1 plasterku banana, jako podeszwę stóp.

  • Jajka koguciki

    Jajka koguciki

    Do przygotowania zabawnych kogucików z jajek nie potrzeba wielu elementów. Wystarczy marchewka, ziarenka pieprzu oraz 5 jajek. Po ugotowaniu jaj na twardo trzeba je ostudzić i obrać ze skorupki. Lekko ściąć podstawę każdego jajka, żeby mogło stać na talerzu, a górną część naciąć delikatnie. Marchewkę pokroić na plasterki i wyciąć w pięciu z nich ząbki. Wsunąć je w otwory w jajku. Będą to kogucie pióra. Z marchewki wykonać również dzióbki. Dodać oczy z pieprzu i ładne kurczaczki gotowe.

Popularne tagi
  • zabezpieczenie kuchni przed dzieckiem
  • mleko
  • surowe warzywa
  • rodzinna zabawa
  • papier
  • pierwszy kontakt z rowerem
  • zachcianki dziecka
  • nabiał
  • lampa
  • pomysły na zdrowe przekąski
  • opowiadanie bajek
  • barwiona woda
  • program zabezpieczający
  • przyzwyczajenie
  • rysowanie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising