Advertising
Zakumaj.pl

Zabawny naleśnik-zajączek dla dzieci

Opiekun artykułu: kondit
Zabawny naleśnik-zajączek dla dzieci

Zabawny naleśnik-zajączek dla dzieci

Marudzące przy jedzeniu dziecko to nie nowość. Każdy z rodziców przeżywał to przynajmniej raz. Żeby uniknąć płaczu dziecka, konieczności zachęcania go do jedzenia oraz nieprzyjemnych sytuacji, jakie mogą być z tym związane, warto przygotować mu na obiad lub śniadanie pomysłowe danie. Takim daniem może być naleśnik przypominający zajączka.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Przygotowanie dobrych naleśników dla dziecka wymaga odpowiednich składników. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 2 jajka,
    * 1 żółtko,
    * 1/2 szklanki mąki pszennej,
    * 1/2 szklanki wody,
    * 3/4 mleka,
    * 1 łyżeczka cukru,
    * 3 łyżeczki masła,
    * 1 łyżka bitej śmietany,
    * 1 banan,
    * sos czekoladowy (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Jajko, żółtko i cukier ubić ze sobą, aż do powstania dość puszystej konsystencji. Można robić to przy pomocy trzepaczki albo miksera, ubijając składniki na niskich obrotach. Następnie wlać powoli mleko i przez chwilę miksować.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Roztopić 2 łyżeczki masła i dodać do masy jajecznej. Następnie rozpocząć dodawanie mąki. Żeby w cieście nie zrobiły się grudki, najlepiej przesiać mąkę przez sitko i dodawać po trochu. Po 1 łyżeczce i mieszać. Dzięki temu ciasto będzie gładkie i jednolite. Na zakończenie dolać wodę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Pozostałą 1 łyżeczkę masła roztopić na małej patelni. Żeby móc stworzyć zajączka, należy usmażyć 6 naleśników, lecz o różnej wielkości. Wśród nich powinien znaleźć się 1 duży okrąg na tułów, 1 mniejszy na głowę, 2 małe podłużne naleśniki na stopy i 2 trójkątne, niewielkie, na uszy. Mniejsze kształty można uzyskać poprzez wyciskania ciasta naleśnikowego przez szprycę cukierniczą.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Naleśniki smażyć z obu stron, aż będą brązowe. Przełożyć na talerz i ułożyć na nim kształt zajączka. Najpierw położyć uszka, na nie główkę, następnie tułów, po czym stopy.Banana obrać ze skórki i odciąć z niego dwa plasterki. Położyć na naleśnikach, które są stopami zajączka. Z bitej śmietany wykonać puszysty ogonek. Sosem czekoladowym można ozdobić całego zajączka albo zrobić nim małe kropki oznaczające pazurki.

Popularne tagi
  • chleb tostowy
  • dieta
  • owocowy wąż
  • sposoby usypiania dziecka
  • sposoby na zimową nudę
  • układ pokarmowy
  • barwnik spożywczy
  • bałwan
  • niemowlę na spacerze
  • bezpieczeństwo zabawek
  • pomidor
  • zabawy na spacerze
  • jabłka na sznurku
  • porady kulinarne
  • kurczak
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising