Zasady diety przeciwzapalnej
Zasady diety przeciwzapalnej
Stan zapalny kojarzy się zazwyczaj z chorobami stawów, jednak nie tylko tak można go postrzegać. Taki stan może dotyczyć narządów wewnętrznych i niemal całego organizmu. Jeśli dotyczy wnętrza, trudno zdać sobie z niego sprawę, zauważyć, mimo że to on jest często odpowiedzialny za rozwój licznych schorzeń, a nawet poważnych chorób. Można im zapobiec stosując dietę przeciwzapalną, bardzo korzystną dla organizmu.
Nietypowa dieta
Dieta przeciwzapalna nie jest jedną z tych diet, które są reklamowane w gazetach albo w Internecie. Nie gwarantuje zrzucenia 10 kg w ciągu 2 tygodni ani idealnie szczupłej sylwetki. Stanowi sposób odżywiania, który można, a nawet powinno się stosować przez długie lata. Gwarantuje on taki dobór składników spożywczych, który pozwala za pobiegać licznym chorobom, od niewielkich po znacznie poważniejsze. Polega przede wszystkim na wprowadzeniu do diety produktów, które zawierają substancje o działaniu przeciwzapalnym.
Zalecenia ogólne
Aby dieta przeciwzapalna przyniosła oczekiwane rezultaty, niezbędne jest kierowanie się kilkoma zasadami. Przede wszystkim trzeba stawiać na różnorodność stosowanych produktów i ich świeżość. Warzywa i owoce, świeże i surowe powinny mieć stałe miejsce w codziennych posiłkach. Jednocześnie niezbędne jest ograniczenie tego, co szkodliwe, czyli wszelkiego rodzaju fast foodów oraz napojów gazowanych. Dodatkowo posiłki powinny być wzbogacane o przyprawy posiadające działanie przeciwzapalne, szczególnie o imbir oraz kurkumę.
Cenna cebula
Cebula nie bez przyczyny jest polecana w różnych jadłospisach. Nie tylko nadaje dobry smak wielu potrawom, ale przede wszystkim działa leczniczo, niwelując stany zapalne. Zawiera substancje działające bakteriobójczo, jak również witaminę C, witaminę K i beta-karoten. Stanowi dobry dodatek do różnego rodzaju dań, w tym sałatek, lecz może być również jedzona samodzielnie. Wystarczy ugotować ją i podawać z musztardą, a zapewni zdrową, leczniczą przekąskę.
Rozgrzewający cynamon
Cynamon jest jedną z przypraw, która są niezbędne w diecie przeciwzapalnej. Dzięki swojemu zapachowi i smakowi jest powszechnie lubiany, więc dodawanie go do różnych potraw nie stanowi problemu. Dzięki niemu można złagodzić stany zapalne przewodu pokarmowego, doprowadzić do regulacji gospodarki hormonalnej oraz przyśpieszyć leczenie przeziębienia.
Smaczny granat
Rzadko jadany granat to prawdziwe źródło pozytywnych elementów, które są podstawą diety przeciwzapalnej. W granatach znajdują się antyoksydanty, sprzyjające zabijaniu wolnych rodników, powodujących rozwój nowotworów. Im więcej antyoksydantów, tym mniejsza szansa na rozwój poważnej choroby. Jednocześnie granat chroni przed miażdżycą i wysokim cholesterolem.