Zaskakujący koktajl kokosowo-migdałowy – jak go przyrządzić?
Zaskakujący koktajl kokosowo-migdałowy – jak go przyrządzić?
O kokosie oraz o migdałach i ich zaletach mówi się w ostatnim czasie bardzo dużo. Oba produkty zostały podwójnie docenione dzięki popularyzacji zdrowego żywienia oraz dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi. Są wspaniałym dodatkiem do ciast, do sałatek, sosów, deserów, jak również mogą tworzyć smaczny koktajl na drugie śniadanie lub na podwieczorek.
Jakie składniki spożywcze są potrzebne?
Do wykonania dobrego koktajlu potrzebne są nie tylko kokos oraz migdały. Niezbędne jest przygotowanie następujących produktów:
* 1,5 szklanki wody,
* 1 szklanka mleka migdałowego,
* 1/4 szklanki serka homogenizowanego,
* 2 łyżki wiórków kokosowych,
* 2 łyżki czekolady w proszku,
* 1 łyżka masła migdałowego,
* kostki lodu.
Krok pierwszy
Przygotować – umyć i osuszyć – blender. Przełożyć do niego serek homogenizowany, masło migdałowe, wiórki kokosowe. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą, gładką masę o przyjemnym zapachu.
Krok drugi
Po uzyskaniu w blenderze gęstej, jasnej masy dolać do niej płynne składniki. Po raz drugi zmiksować wszystko razem, uzyskując smakowitą, jednolitą konsystencję. Wystarczy miksowanie na średnich obrotach przez 60 sekund, aby efekt był zadowalający.
Krok trzeci
Dobrze jest nie dolewać od razu całej szklanki wody, lecz najpierw wlać 1/2 szklanki, a następnie resztę, jeżeli koktajl faktycznie tego wymaga. Może okazać się, że będzie odpowiedni do picia już po takiej ilości, jeśli nie, dodać resztę albo część. Gotowy koktajl przelać do szklanek wypełnionych do połowy kostkami lodu. Posypać wierzch czekoladą w proszku i podawać albo od razu samodzielnie popijać. Smacznego!