Advertising
Zakumaj.pl

Zastosowanie soli w kuchni – wskazówki i porady

Opiekun artykułu: kakashipa
Zastosowanie soli w kuchni – wskazówki i porady

Zastosowanie soli w kuchni – wskazówki i porady

Sól to znacznie więcej niż przyprawa do potraw, wzbogacająca ich smak. Ma także zastosowania, o których rzadko się mówi, a które mogą ułatwić kuchenne działania. Dobrze jest wiedzieć, co jeszcze można zrobić ze składnikiem, który występuje w każdym domu, nawet jeśli używany jest w ograniczonym zakresie. W poniższym artykule przedstawiamy ciekawe pomysły na wykorzystanie soli.

Advertising
Advertising
  • Ochrona dla owoców

    Ochrona dla owoców

    Sól kuchenna stanowi dobry środek ochronny dla owoców, zwłaszcza już przekrojonych. Zazwyczaj po poleżeniu przez chwilę na kuchennym blacie ciemnieją. Żeby tego uniknąć, wystarczy lekko posypać je solą. Będą cały czas miały odpowiedni kolor. Przed zjedzeniem posypane solą jabłko albo gruszkę można opłukać pod zimną wodą.

  • Świeżość jaj

    Czasami nie jest się pewnym, czy jajka posiadane w lodówce nadal są świeże, czy już pora je wyrzucić. W tym celu należy wsypać do szklanki pełnej wody 2 łyżeczki soli, zamieszać, żeby składniki połączyły się, po czym wrzucić do naczynia jajko i obserwować, jak się zachowa. Jajko w pełni świeże opadnie w dół, utonie, natomiast starsze będzie pływało w wodzie. Nie jest to jednak równoznaczne z tym, że jest całkowicie zepsute. Przy jego wykorzystaniu konieczne jest jednak zachowanie środków ostrożności – zamiast wbijać je prosto do potrawy, lepiej rozbić je nad osobną miseczką i sprawdzić jego konsystencję oraz zapach.

  • Sery dłużej świeże

    Sery dłużej świeże

    Tracące świeżość sery to problem każdego wielbiciela tego produktu. Wystarczy nawet jeden dzień w lodówce i nieszczelne opakowanie, żeby ser wysuszył się i nie był jadalny. Aby uniknąć takiego efektu, najlepiej przygotować wilgotną szmatkę, posypać ją solą i zawinąć w nią ser. Tak przygotowany pakunek włożyć do lodówki. Dzięki temu można będzie dłużej cieszyć się świeżością produktu.

  • Do ubijania jajek

    Do ubijania jajek

    Dzięki soli nie tylko można sprawdzić, czy jajka są świeże. Można je również łatwiej ubić. Nie raz do ciast oraz innych dań na słodko potrzebuje się puszystej piany, zatem aby nie spędzić na ubijaniu zbyt dużej ilości czasu, najlepiej przed rozpoczęciem działania dodać do białek szczyptę soli. Piana powstanie szybciej i będzie bardziej puszysta, a to poprawi smak ciasta.

  • Obieranie orzechów

    Obieranie orzechów

    Łuskanie orzechów zazwyczaj kojarzy się z wysiłkiem i trudnościami, jednak nie musi tak być. Jeżeli przygotuje się miskę z wodą, osoli ją 1,5 łyżki soli i wymiesza, a następnie włoży się do niej orzechy na 2 – 3 godziny, ich późniejsze obranie będzie bardzo proste. Jest to przydatne zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia, kiedy używa się najwięcej orzechów.

Popularne tagi
  • oliwa do caprese
  • kwas omega-6
  • ser francuski
  • dostarczanie energii
  • brokuły
  • bieganie
  • toksyny
  • przechowywanie bazylii
  • opalanie
  • sposoby wyciskania soku
  • właściwości rzodkiewki
  • mrożona bazylia
  • przygotowanie kakao
  • sebum
  • temperatura dla sera
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising