Bezglutenowe pierniki świąteczne
Bezglutenowe pierniki świąteczne
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko postne dania, ale również desery. Zazwyczaj nie ma deseru bez mąki, co może być dużym problemem dla osób, uczulonych na gluten. Jednak nie oznacza to, że trzeba zrezygnować z pierniczków. Wystarczy przygotować je bez dodatku glutenu, a potem zjadać, ile się chce.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby ciastka dobrze się udały, potrzebne są odpowiednie składniki, w tym:
* 150 g migdałów,
* 50 g miodu,
* 50 g płatków owsianych,
* 40 g cukru pudru,
* 40 g masy marcepanowej,
* 10 g przyprawy do piernika,
* 2 białka jaj,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia.Krok pierwszy
Do miski wbić białka, dodać cukier oraz miód. Migdały uprażyć na patelni, a następnie zemleć i również dodać do składników w misce. Następnie wrzucić proszek do pieczenia, przyprawę do pierników oraz zmielone płatki owsiane. Dokładnie wymieszać całość, najpierw łyżką, a potem rękami.
Krok drugi
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować pierniczki, najlepiej okrągłe albo gwiazdki. Ciasto ma konsystencję pasty, więc tworzenie z niego pierniczków w bardziej skomplikowanych kształtach może być trudne. Gdy zapełni się całą blachę, wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 15 minut.Po upieczeniu wystudzić.
Krok trzeci
Pierniki powinny wystudzić się w całości na blasze, ponieważ są miękkie i muszą lekko stwardnieć przez 15 – 30 minut.Gdy do tego dojdzie, należy ozdobić je polewą czekoladową. Można użyć gotowej albo roztopić w kąpieli wodnej czekoladę gorzką z odrobiną mleka. Polać pierniki. Na zastygającą polewę można układać migdały albo orzechy.