Jak upiec ciasteczka cynamonowe – misie?
Jak upiec ciasteczka cynamonowe – misie?
Ciasteczka cynamonowe to prawdziwa kwintesencja smaku. Są słodkie, aromatyczne, rozpływają się w ustach. Przyjemność ich jedzenia jest podwójnie duża, jeżeli nada się im ciekawy kształt. Takim kształtem są misie, które ucieszą nie tylko dzieci, ale i dorosłych, którzy nie będą mogli im się oprzeć.
Niezbędne składniki spożywcze
Wykonanie ciasteczek nie będzie trudne ani bardzo czasochłonne, jeśli zawczasu przygotuje się odpowiednie składniki spożywcze, a wśród nich:
* 240 g masła,
* 2 i 1/4 szklanki mąki,
* 1 szklankę cukru,
* 1 jajko,
* 2 łyżeczki cynamonu,
* cukier puder,
* łezki czekoladowe,
* czerwone draże (np. typu M&M).
Krok pierwszy
Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miski – wcześniej można je podzielić na mniejsze części. Dodać cukier i jajko, po czym składniki utrzeć razem mikserem, aż stworzą puszystą, jasna masę bez widocznych drobinek cukru. Cały czas miksując, dodać do ciasta mąkę oraz cynamon, tworząc stopniowo gładką masę.
Krok drugi
Z gotowego ciasta uformować kulę i owinąć ją folią, a następnie przez 1 godzinę chłodzić w lodówce. Przed wyjęciem ciasta z lodówki rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Z ciasta oderwać kawałek i uformować z niego kulkę wielkości 2,5 cm. Spłaszczyć ją i z mniejszych kuleczek stworzyć uszy misia oraz jego nos, przylepiony do środka głównego okręgu. Tak przygotować wszystkie głowy misiów.
Krok trzeci
Misie cynamonowe kłaść na blasze do pieczenia i piec przez 12 – 15 minut, aż zbrązowieją i zaczną intensywnie pachnieć. Gdy ciasteczka przestygną, z łezek czekoladowych zrobić misiom oczka, a draże czerwone wykorzystać jako noski. Tak przygotowane miśki można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, choć nie jest to konieczne. Ciasteczka podawać na deser lub jako słodkie drugie śniadanie.