Advertising
Zakumaj.pl

Jak upiec ciastka korzenne?

Opiekun artykułu: ewelinaf
Wymagany czas: 45 min.
Jak upiec ciastka korzenne?

Jak upiec ciastka korzenne?

Cynamon, imbir, odrobina chili, trochę kardamonu – to wszystko tworzy niepowtarzalny zapach oraz smak ciastek korzennych. Dobre ciasteczka mogą być dodatkiem do każdej pory roku, jednak ciastka korzenne kojarzą się przede wszystkim z okresem przedświątecznym. Wtedy nie tylko jada się ich więcej, ale chętniej się je przygotowuje.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby zrobić 50 ciasteczek o intensywnym, korzennym zapachu, niezbędne są odpowiednie składniki spożywcze, w tym:

    * 2 szklanki mąki,

    * 3/4 szklanki cukru,

    * 170 g masła,

    * 1/2 łyżeczki cynamonu,

    * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

    * 1 łyżeczka przyprawy do piernika,

    * 1 łyżka miodu płynnego,

    * 1 jajko.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do miski przesypać mąkę, sodę oczyszczoną, cukier. Dosypać przyprawę korzenną oraz cynamon, po czym zamieszać łyżką. Gdy całość będzie przemieszana, wrzucić masło, siekając je przy okazji nożem tak, jak zalecane jest to robić przy każdym kruchym cieście.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po dodaniu margaryny wbić jajko, dodać miód i tak przygotowaną masę zagnieść na jednolite, brązowawe ciasto – dzięki cynamonowi oraz przyprawie korzennej powinno zmienić swój kolor. Zagniatać szybko, aż do uformowania kuli. Spłaszczyć ją lekko dłońmi, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy ciasto odleży się już w lodówce, rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm. Wycinać z cienkiego placka dowolne kształty i układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Gdy cała się zapełni, wsunąć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Po tym czasie wyjąć oraz dobrze ostudzić.W taki sposób upiec wszystkie partie ciasteczek. Można je jeść bez dodatków albo po ozdobieniu lukrem z białka cukru pudru. Gotowym lukrem należy ozdobić wierzch ciastek, poczekać, aż wyschnie, a dopiero potem jeść lub zawinąć w ozdobny celofan i podarować komuś bliskiemu.

Popularne tagi
  • ciasto francuskie
  • krem budyniowy
  • pierniki
  • mąka migdałowa
  • kiszenie
  • aromat pomarańczowy
  • przepis na karpia z pieczarkami
  • pierniczki z polewą
  • sok malinowy
  • morele suszone
  • trufle kawowe
  • danie
  • ciasto
  • suszone owoce
  • barwnik
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising