Smaczny sernik z jabłkami i karmelem – jak go przygotować?
Smaczny sernik z jabłkami i karmelem – jak go przygotować?
Kawałek sernika to doskonały deser, który szczególnie chętnie zjada się w czasie świąt. Gdy nadchodzi Boże Narodzenie, łatwiej skusić się na słodycze i zrobić sobie dyspensę od codziennej diety. Skoro są to takie wyjątkowe dni, zasługują na wyjątkowy podwieczorek, jakim może być sernik z jabłkami, polany słodkim karmelem.
Nie trzeba nakładać masy kajmakowej na całą powierzchnię sernika, można zrobić to punktowo lub przy pomocy szprycy cukierniczej.
Potrzebne składniki spożywcze
Do przyrządzenia sernika ze słodkimi dodatkami potrzebne będą odpowiednie produkty spożywcze. Są to przede wszystkim:
* 140 g masła,
* 1,5 szklanki mąki,
* 3/4 szklanki cukru brązowego,
* 1/2 szklanki cukru białego,
* 2 serki Philadelphia,
* 2 jajka,
* 1 łyżeczka esencji waniliowej,
* 1/2 łyżeczki cynamonu,
* 1/4 gałki muszkatołowej,
* 3 jabłka,
* masa kajmakowa w puszce.Krok pierwszy
Do miski wsypać 1 szklankę mąki oraz 1/4 szklanki brązowego cukru. Dodać 110 g masła z przygotowanej porcji i wymieszać składniki, najlepiej ręką. Gdy składniki połączą się, tworząc gładkie ciasto, odstawić miskę na bok i zająć się przygotowaniem formy do pieczenia, poprzez wysmarowanie jej dna oraz boków masłem.
Krok drugi
Przygotowane ciasto rozłożyć na całej szerokości formy, dociskając palcami do dna. Następnie wsunąć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ciasto przez 6 – 8 minut, aż lekko się zarumieni.
Krok trzeci
Wszystkie jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Wydrążone jabłka pokroić na kawałki. Przełożyć do miski, posypać cynamonem, gałką muszkatołową, odrobiną cukru.
Krok czwarty
Do drugiej miski przełożyć serki, dodać cukier waniliowy oraz jajka, a następnie zacząć miksować, uzyskując gładką masę serową. Gotową masę przełożyć na podpieczony spód, na nią nanieść jabłka. Po zrobieniu tego z pozostałego masła oraz cukru i mąki wykonać kruszonkę. Posypać nią jabłka, po czym formę wsunąć ponownie do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.Po upieczeniu delikatnie wystudzić, ale nie całkiem i nanieść na powierzchnię ciasta masę kajmakową. Karmel lekko się rozpuści, dodając sernikowi słodyczy.