Sposób na smaczny chleb bezglutenowy
Sposób na smaczny chleb bezglutenowy
Ze względu na to, że nietolerancja glutenu zatacza coraz większe kręgi, dobrze jest mieć w zanadrzu przepis na chleb bez glutenu. Jest on równie smaczny, jak zwykły chleb, a do tego prosty w wykonaniu. Dobrze smakuje z dowolnymi dodatkami, więc warto przynajmniej raz go spróbować.
Zamiast keksówki z powodzeniem można wykorzystać inną formę, np. okrągłą.
Jakich składników potrzeba?
Wykonanie bezglutenowego chleba wymaga odpowiednich składników spożywczych, starannie dobranych i zgromadzonych jeszcze przed rozpoczęciem wypieku. Do najważniejszych z nich należą:
* 150 g mąki ryżowej,
* 100 g mąki ziemniaczanej,
* 70 g mąki gryczanej,
* 300 ml mleka,
* 1 jajko,
* 2 łyżeczki suszonych drożdży,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 łyżeczka cukru.Krok pierwszy
W rondelku podgrzać mleko. Musi być ciepłe, lecz nie może być gorące. W osobnej misce połączyć ze sobą wszystkie rodzaje mąki oraz sól.
Krok drugi
Do mąki wsypać również drożdże, cukier, a następnie wlać do mieszanki ciepłe mleko. Po zrobieniu tego rozpocząć mieszanie. Może być wykonane łyżką albo mikserem. Gdy składniki w misce połączą się, wbić jajko, nadal mieszając.
Krok trzeci
Kiedy ciasto jest gotowe, miskę zakryć folią aluminiową albo ścierką i pozostawić na 60 minut do wyrośnięcia.Gdy minie odpowiedni czas, lekko wysmarować keksówkę oliwą z oliwek, po czym przełożyć do niej wyrośnięte ciasto. Przed włożeniem go do formy można jeszcze raz je zagnieść.
Krok czwarty
Formę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 45 minut. Po upływie tego czasu włożyć formę do pieczenia do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec 45 – 50 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona. Po upieczeniu dobrze wystudzić, a następnie kroić i jeść z dodatkami lub bez niczego.