Ciekawa sałatka z tuńczykiem i ziemniakami
Ciekawa sałatka z tuńczykiem i ziemniakami
Tuńczyk jest chętnie jadaną rybą, przynajmniej przez niektórych. Nadaje się bardzo dobrze do kanapek, choć jego silna woń sprawia, że nie jest najlepszym pożywieniem na drugie śniadanie. Poza kanapkami, dobrze jest wykorzystać go również do czegoś innego, mianowicie do sałatki, która może stać się ozdobą każdego spotkania towarzyskiego.
Niezbędne produkty
Kluczem do przygotowania pysznej sałatki są odpowiednie składniki spożywcze, które trzeba wcześniej przygotować. Wśród nich znajdują się przede wszystkim:
* 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
* 1 cebula czerwona,
* 1 sałata,
* 2 pomidory,
* 2 jajka,
* 4 ziemniaki,
* pieprz,
* sól,
* sos sałatkowy w saszetce.Krok pierwszy
Ziemniaki umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Nie obierać, lecz ugotować w mundurkach. Gotować, aż zmiękną i będzie można swobodnie wbić w nie widelec. Po ugotowaniu ostudzić je. Obrać ze skórki, a następnie pokroić w plastry o grubości maksymalnie 1 centymetra.
Krok drugi
Tuńczyka odsączyć z zalewy, ale pozostawić w puszce. Sałatę umyć zimną wodą, podobnie postąpić z pomidorami. Można obrać je ze skórki, choć nie jest to konieczne. Pokroić warzywo w ósemki.
Krok trzeci
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki. Cebulę obrać z łupinki i pokroić na małe kawałki.Liście sałaty ułożyć w salaterce. Na niej kłaść kolejne składniki: ziemniaki, pomidory, tuńczyka, jajka pokrojone w ćwiartki, cebulę.
Krok czwarty
Sos sałatkowy z saszetki rozrobić według przepisu na opakowaniu z wodą oraz olejem. Polać nim sałatkę i delikatnie wymieszać. Wstawić na 15 minut do lodówki, po czym podawać. Smacznego!