Advertising
Zakumaj.pl

Crème fraîche – jak je zrobić?

Opiekun artykułu: litman
Wymagany czas: 15 min.
Crème fraîche – jak je zrobić?

Crème fraîche – jak je zrobić?

Pod tajemniczą nazwą crème fraîche kryje się francuski krem z dużą zawartością tłuszczu. Może być stosowany do różnych deserów, jako ich ozdoba oraz urozmaicenie oraz do potraw obiadowych. W Polsce crème fraîche nie jest popularny i można go znaleźć tylko w niektórych sklepach, jednak nic straconego – można samodzielnie wykonać ten tłusty, lecz bardzo smaczny dodatek.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Niewiele trzeba, aby zrobić smaczny dodatek do deserów i nie tylko. Przydadzą się tak naprawdę dwa składniki:

    * 2 łyżki maślanki,

    * 200 g śmietany 36%.

    Wybierając śmietanę, trzeba zdecydować się na taką, które nie posiada w składzie żadnych zagęszczaczy, w przeciwnym razie bowiem krem może nie wyjść.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Poza nabiałem przyda się również słoik, który pomieści wymieszane elementy. Wstrząsnąć śmietaną, żeby tłuszcz nie został na dnie i przelać ją do czystego słoika. Do śmietanki dodać maślankę i wymieszać mocno.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po wymieszaniu zakręcić słoik i odstawić go na 24 lub 36 godzin w ciepłe miejsce. W tym czasie znajdujące się w nabiale bakterie będą miały czas sfermentować. Najlepsza dla uzyskania oczekiwanych rezultatów jest temperatura 25 stopni Celsjusza, czyli temperatura przy grzejniku, jeśli grzejniki już grzeją w mieszkaniu – skutecznie przyśpieszy to proces fermentowania produktu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy wyznaczony czas minie, wówczas można odkręcić słoik, uzyskując crème fraîche. Będzie gęstszy, ale nie bardzo stały oraz lekko kwaskowaty. Konsystencja będzie stosunkowo gęsta, lecz wciąż płynna, nie należy spodziewać się puszystości przypominającej bitą śmietanę.Przed pierwszym użyciem krem przechowywać przez 10 godzin w lodówce, dzięki czemu będzie bardziej gęsty. Crème fraîche nadaje się do użytku przez 1 – 2 tygodnie po przygotowaniu.

Popularne tagi
  • kumin
  • danie z ryb
  • ziarna sezamu
  • śmietanka
  • mak
  • karczochy marynowane
  • uroda
  • składniki creme fraiche
  • smażenie
  • liść laurowy
  • przepis na sos
  • sposób na ocet winny
  • musztarda
  • laska cynamonu
  • ser pleśniowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising