Advertising
Zakumaj.pl

Przystawki i sałatki (437)

  • Jak przyrządzić lefse?

    Lefse to przysmak rodem z kuchni norweskiej, chwalony przez licznych turystów, którzy mieli okazję odwiedzić Norwegię. Dla kogoś, kto nie przepada za rybami, będącymi głównym składnikiem tradycyjnej kuchni norweskiej, lefse będzie wspaniałym przysmakiem. Pojawia się ono na stołach zarówno bez okazji, jak i w czasie świąt różnego rodzaju, a jego smak zawsze warto podkreślić słodkim farszem. Czytaj więcej »

    clarie

  • Jak zrobić smakowitą choinkę z sera żółtego i pomidorów?

    Bożonarodzeniowe potrawy to nie tylko suty obiad oraz wigilijna kolacja. Przydają się również przystawki, dzięki którym na stole pojawi się coś zachęcającego do dalszego jedzenia. Można pójść na łatwiznę i podać kawałki marchewek albo krakersy, ale można również zrobić pełną świątecznego klimatu choinkę z żółtego sera. Czytaj więcej »

    ziggy

  • Smaczne rybki z jajka na twardo – jak je przygotować?

    Dzieci trzeba czasami zachęcić do jedzenia poprzez uatrakcyjnienie im posiłku. Rodzice nie zawsze mają czas na bawienie się w tworzenie z produktów spożywczych czegoś zaskakującego, jednak od czasu do czasu – warto. Jeżeli chcesz zaszaleć w kuchni, zrób dziecku rybkę z jajka – będzie wyglądać tak zachęcająco, ze z żalem, choć i z przyjemnością będzie się ją jeść. Czytaj więcej »

    martaa

  • Crème fraîche – jak je zrobić?

    Pod tajemniczą nazwą crème fraîche kryje się francuski krem z dużą zawartością tłuszczu. Może być stosowany do różnych deserów, jako ich ozdoba oraz urozmaicenie oraz do potraw obiadowych. W Polsce crème fraîche nie jest popularny i można go znaleźć tylko w niektórych sklepach, jednak nic straconego – można samodzielnie wykonać ten tłusty, lecz bardzo smaczny dodatek. Czytaj więcej »

    litman

  • Jak przygotować guacamole ze szparagami?

    Guacamole to sos z kuchni meksykańskiej, znany jeszcze w czasach azteckich. Może być przygotowany na różne sposoby, z różnych składników. Jest wart wykonania jako dodatek do krakersów, do chrupkich przekąsek oraz kawałków białego chleba. Jednym z ciekawszych połączeń jest dodanie do sosu szparagów. Oto podpowiedź, jak wykonać dodatek do jedzenia o intensywnym smaku oraz barwie. Czytaj więcej »

    sylwia

  • Jak przygotować oryginalną salsę z kiwi i mango?

    Salsa to dodatek do dań zaczerpnięty z kuchni meksykańskiej. Niekoniecznie musi mieć bazę warzywną, można zrobić także salsę owocową, która stanowi bardzo dobry dodatek do kurczaka, ryżu, tacos oraz chipsów. Zrób je i przekonaj się, jak jest smaczne. Czytaj więcej »

    kasia

  • Melopita cytrynowo-lawendowa – jak ją zrobić?

    Smacznie wyglądający grecki deser może stać się ozdobą każdego stołu. Sernik z dodatkiem miodu, cytryny oraz lawendy stanie się przysmakiem każdego, kto go spróbuje. Może być urozmaicony cynamonem, jednak nie jest to konieczne. Proponowany przez nas przepis jest wersją dość oryginalną, jednak ze względu na zawartość cytryny, bardzo odświeżającą. Czytaj więcej »

    aldona

  • Jak zrobić szybki dip meksykański?

    Kuchnia meksykańska ma to do siebie, że jest niezwykle wyrazista. Dodatki z niej, pomysły na sosy i dipy sprawdzają się u każdego, kto lubi ostry, wyrazisty smak. Choć zazwyczaj dip meksykański bywa dedykowany do konkretnego dania, nie ma przeciwwskazań, żeby nie podawać go wedle własnej wizji smakowej – z przystawkami, przekąskami, całymi daniami. Czytaj więcej »

    urte

  • Jak przyrządzić dobry sos serowy do makaronu?

    Makaronu nie trzeba koniecznie podawać na bardzo zaskakujące, wymyślne sposoby. Prostota też jest dobra. Taką prostotę zapewnia sos serowy, który nie jest skomplikowany, ale dla wielu osób jego przygotowanie bywa tajemnicą. Żeby mieć zawsze pod ręką przepis na szybki obiad, podajemy naszą sprawdzoną recepturę. Czytaj więcej »

    pww

  • Prosty sposób przygotowania sosu włoskiego

    Prawdziwy włoski sos jest tym, czego każdy przynajmniej raz w życiu powinien spróbować. Dopiero wtedy można całkowicie poznać smak kuchni włoskiej. Jednak nie musisz się obawiać, nie trzeba jechać do Włoch, aby skosztować takiego przysmaku – poniższy przepis pozwoli Ci wykonać sos we własnej kuchni. Czytaj więcej »

    ibak

  • Jak zrobić pyszny tatar z wędzonego łososia?

    Łosoś podawany jest zazwyczaj w kształcie dzwonków lub plasterków opiekanych z obu stron. Jednak jeśli chcesz stać się mistrzem w przyrządzaniu łososia, musisz zostawić tę formę i spróbować czegoś nowego, mianowicie tatara z wędzonego łososia. Jest to elegancka przystawka, którą podaje się ładnie przyozdobioną, aby zachęcić oraz podkreślić delikatność jej smaku. Oto podpowiedź, jak ją zrobić. Czytaj więcej »

    czarnakika

  • Jak przygotować sos do ryby z winem i kaparami?

    Ryba sama w sobie może mieć nudny smak. Dopiero dodatki sprawiają, że staje się wyśmienita i trudno nie prosić o dokładkę. Poza solą i cytryną, do podania ryby można stworzyć doskonały sos na bazie wina oraz kaparów. Bardzo oryginalny i bardzo francuski. Jeżeli masz ochotę pogłębić doznania związane z jedzeniem produktów rybnych, ten sos Ci się spodoba. Czytaj więcej »

    marekga

Advertising
Advertising
Popularne tagi
  • zupa na zimno
  • szatkownica
  • makaron razowy
  • sałatka brokułowa
  • krem z pieczarek
  • przepis na bułki drożdżowe z szynką i serem
  • biała kiełbasa
  • słodycze
  • dodatek
  • przepis na zupę ze szparagów
  • przepis na grzyby z serem
  • szybkie danie z ryżu
  • orzechy piniowe
  • pierś kurczaka
  • zupa z brokułów z winem
  • ocet ryżowy
  • przetwory na zimę
  • mąka
  • panierowanie sera
  • cebulka
  • gorzka czekolada
  • jak zrobić sałatkę jarzynową
  • papryczka chilii
  • zupa wielkanocna
  • przepis na ogórki w cieście