Jak przygotować guacamole ze szparagami?
Jak przygotować guacamole ze szparagami?
Guacamole to sos z kuchni meksykańskiej, znany jeszcze w czasach azteckich. Może być przygotowany na różne sposoby, z różnych składników. Jest wart wykonania jako dodatek do krakersów, do chrupkich przekąsek oraz kawałków białego chleba. Jednym z ciekawszych połączeń jest dodanie do sosu szparagów. Oto podpowiedź, jak wykonać dodatek do jedzenia o intensywnym smaku oraz barwie.
Niezbędne składniki spożywcze
Do zrobienia smakowitego guacamole ze szparagami potrzebnych będzie kilka podstawowych składników spożywczych, w tym:
* 25 dag szparagów,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 awokado,
* 1/4 szklanki kolendry mielonej,
* 1/2 limonki,
* sól.
Krok pierwszy
Szparagi umyć dokładnie i odciąć twarde końcówki. Przełożyć je do rondla, a następnie zalać wodą – przyprawy nie są konieczne. Postawić naczynie na gazie i gotować, aż całkowicie zmiękną. Gdy do tego dojdzie, ostudzić je. Po wystudzeniu pokroić na małe kawałeczki.
Krok drugi
Awokado obrać ze skórki. Przekroić na pół i pozbyć się pestki, a następnie pokroić je na niewielkie fragmenty. Przełożyć do miski. Czosnek obrać z łupinki, dodać do awokado, wcześniej przepuszczając przyprawę przez praskę.
Krok trzeci
Wrzucić szparagi do pojemnika blendera, dodać awokado z czosnkiem oraz sok wyciśnięty z limonki i przyprawy. W razie własnego uznania i własnych upodobań smakowych dodać więcej soli albo dołączyć do doprawiania pieprz.
Całość wymieszać blenderem bardzo dokładnie. Gotową masę przełożyć do miski albo miseczek i podawać razem z chipsami, krakersami, słonymi paluszkami lub innymi przysmakami do chrupania albo z pieczenią.